224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

 • PROMO&CME

Zašto biste trebali uzimati probiotike s antibioticima?

Antibiotici igraju ključnu ulogu u ubijanju loših bakterija. Ali dok uništavaju infekcije, mogu uzrokovati i kolateralnu štetu dobrim bakterijama u crijevima, što može rezultirati proljevom nekoliko dana - ili čak sedmica - nakon što prestanete uzimati lijek. Također, antibiotici mogu narušiti i vaginalnu floru.Pa kako iskoristiti blagodati antibiotika bez gadnih nuspojava na želucu? Odgovor bi se mogao naći u probioticima - tabletama ili čak u prahu sa živim mikroorganizmima koji nude zdravstvene benefite.

Vaša crijeva sadrže oko 1.000 različitih vrsta bakterija, sa ukupno 100 biliona bakterija. Ako je 80% bakterija dobrih, zdrave vrste, štetne bakterije ostaju pod kontrolom. Ali antibiotici mijenjaju ravnotežu u mikrobiomu, što može rezultirati povećanjem štetnih bakterija.


Imunološki sistem prepoznaje negativce i pokušat će ih uništiti. Ali u tom procesu razgrađuje crijevnu sluznicu i uzrokuje upalu i tako dobivamo proljev povezan s antibioticima.


Jedno je istraživanje pokazalo da proljev povezan s antibioticima pogađa između 5% i 39% bolesnika, ovisno o tome koji antibiotik uzimaju. No, istraživanja pokazuju da probiotici mogu zaustaviti probleme s probavom. Metaanaliza 34 druge studije pokazala je da probiotici smanjuju slučajeve proljeva povezanog s antibioticima za 52%.


Zbog toga ljekari često predlažu uzimanje probiotika kad su vam propisani antibiotici - i najbolje ih je uzimati redovno, bez preskakanja i zaboravljanja.


Probiotik bi trebali uzimati dva sata prije antibiotika.

Važno nastaviti s uzimanjem probiotika najmanje sedam dana nakon što završi vaš kurs antibiotika.


Koje biste probiotike trebali uzimati s antibioticima?

Vaša apoteka vjerojatno ima police napunjene različitim probioticima. Kako odabrati prave probiotike za uzimanje antibiotika?


Doza: Količina aktivnih mikroorganizama u probiotiku mjeri se u jedinicama koje tvore kolonije ili CFU-ima. Najbolje su doze s 10 milijardi CFU ili više. Ova se doza na etiketi proizvoda može pojaviti kao 1 x 1010. I dok možda vidite probiotike sa 100 milijardi ili više CFU-a, općenito dodatne koristi za organizam prestaju nakon otprilike 20 milijardi.


Raznolikost: naljepnica na boci s probioticima također će vam reći koje sojeve bakterija sadrže kapsule. Potražite probiotike koji imaju pet do 10 jedinstvenih sojeva. Studije koje uspoređuju jedno-sojne probiotike s više-sojnim probioticima otkrile su da su razni sojevi učinkovitiji u smanjenju proljeva.


Mehanizam odgođenog oslobađanja: Napokon, potražite probiotike koji koriste kapsule odgođenog oslobađanja. Kada oralno uzimate probiotike, izlažete ih želučanoj kiselini i to smanjuje učinkovitu dozu koja dolazi u crijeva.Probiotici s mehanizmima odgođenog oslobađanja neće osloboditi mikroorganizme dok ne prođu želudac.


Šta biste trebali jesti tokom terapije antibioticima

I nemojte prestati s dodacima - jedenje hrane bogate probioticima i prebioticima može pomoći da vaš želudac ostane jak. Prebiotici su hrana bogata vlaknima koju vaše tijelo ne može probaviti. Prolazeći kroz vaš probavni trakt, hrane probiotike koji tamo žive. Drugim riječima, pomažu da dobre bakterije (probiotici) u vašim crijevima procvjetaju.


Kada uzimate antibiotike, dobra je ideja jesti prehranu koja je bogata i prebioticima i probioticima.


Pokušajte jesti ovu hranu bogatu prebioticima, kao što su:

 • Lisnato gorko zelje, poput špinata

 • Luk, češnjak i poriluk

 • Šparoga

 • Banane

 • Jabuke

 • Zob

 • Kakao

 • Sjemenke lana

Sve to može pomoći u povećanju korisnih bakterija poput Bifidobakterija i Lactobacillusa.


Zatim u prehranu dodajte još hrane bogate probioticima, poput:


 • Jogurt (sa živim i aktivnim kulturama), kefir i mlaćenica (tradicionalno, ne uzgajano)

 • Kiseli krastavci (krastavci ukiseljeni u slanoj vodi i fermentirani; kiseli krastavci izrađeni od octa nemaju probiotičko djelovanje)


Partner projekta:


Recent Posts

See All