224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

VAKCINE 101 - Pitanja i odgovori

Donosimo vam "malu školu vakcina" s odgovorima na najčešće postavljena pitanja o vakcinama, i njihovom djelovanju.

1. Šta je vakcina?

Vakcina je tvar koja potiče vaš imunološki sistem da stvara antitijela - krvne bjelančevine proizvedene kao odgovor na stranu tvar - kao što bi bilo kada biste bili izloženi stvarnoj bolesti. Nakon vakcinacije razvijate imunitet na bolest, pa ste zaštićeni od bolesti čak i ako se zarazite.


2. Kako djeluju vakcine?

Vakcine iz Pfizera i Moderne koriste se tehnikom poznatom kao mRNA ili glasnička RNA. Te vakcine daju instrukcije našim stanicama da naprave bezopasan dio onoga što se naziva "spike protein " . Ovaj se protein nalazi na površini koronavirusa koji uzrokuje COVID-19. O djelovanju i metodologiji Sputnik V pisali smo ovdje.


Komad spike proteina prikazuje se na površini ćelije, što pokreće naš imunološki sistem da stvara antitijela protiv njega, baš kao što bi bio i kad bi bio izložen pravom koronavirusu koji uzrokuje COVID-19. Na taj način tijelo uči kako se zaštititi kada i ako se pojavi pravi virus.


MRNA vakcine ne koriste živi virus koji uzrokuje COVID-19, niti mRNA ulazi u jezgru stanice, gdje je pohranjena naša DNA (genetski materijal) - isto važi i za vektorske vakcine.


3. Koliko doza trebam primiti?

Dvije doze za vakcine Sputnik V, Moderne i Pfizera.


4. Koji je interval između doza?

Za vakcine Moderna, dvije doze daju se u razmaku od 4 do 6 sedmica. Za Pfizerovu vakcinu, dvije doze daju se u razmaku od 3 do 6 sedmica. Za Sputnik V dvije doze se daju u razmaku od 3 sedmice.


5. Šta se događa ako ne uzmem drugu dozu?

Pretpostavlja se da je zaštita manja. U podacima koje je Moderna dostavila FDA-i prije revizije zahtjeva za odobrenje za hitnu upotrebu 17. decembra, na primjer, njena analiza sugeriše da prva doza pruža zaštitu od dobivanja COVID-19, ali podaci ne dopuštaju "apsolutnu potvrdu ", kaže FDA. Vjeruje se da su vakcine Pfizer i Moderna učinkovita oko 50% nakon samo jedne doze. Za Sputnik V vjeruje se da osigurava 90% zaštitu, nakon primanja dvije doze.


6. Nakon potrebnih doza, koliko dugo će trebati da vakcina počne djelovati i pružati zaštitu?

To se događa otprilike jednu sedmicu nakon druge doze.


7. Koliko su efikasne vakcine?

Sveukupno, Sputnik V djeluje oko 90-91%, Pfizer i Moderna djeluju oko 95%.


8. Koliko traje zaštita?

Budući da su vakcine nove, to još nije do kraja istraženo i poznato.

Na temelju drugih virusa koji su slični koronavirusu koji uzrokuje COVID-19, COVID-19 vakcine za koja se pokazalo da su vrlo učinkovita mogla bi zaštititi ljude nekoliko godina. To je naučna pretpostavka zasnovana na istraživanju i poznatim činjenicama o virusu koji uzrokuje COVID-19.


9. Šta je s nuspojavama?

Ljudi bi trebali očekivati ​​neke nuspojave, slične onima koje neki izvještavaju nakon primanja vakcine protiv gripe. Proizvođači su objavili da očekuju privremene nuspojave poput:

  • bola u ruci u mjestu uboda

  • umora,

  • bolova u tijelu

  • možda temparature

  • povraćanja

  • dijareje


Što se tiče ozbiljnih nuspojava, prerano je da bi znali za rijetke nuspojave, zbog nedovoljnih podataka iz treće faze ispitivanja vakcina.


10. Sprečavaju li vakcine za COVID -19 ne samo da se osoba razboli, već i od širenja virusa ako je izložena?

To se još ne zna. Kako se bude obavljalo više podataka i praćenja, stručnjaci će moći otkriti može li vakcinisana osoba, ako je izložena virusu, i dalje širiti virus čak i ako sama ne zarazi, kažu proizvođači.


11. Ako za vakcinu trebaju dvije doze, možete li prijeći na drugo vakcinu prilikom revakcinacije tj. primanja druge doze?

Ne. Stručnjaci savjetuju vakcinisanje istom vakcinom i prvi i drugi put. To vrijedi čak i za vakcine Moderna i Pfizer, koja koriste isti pristup, a razlikuju se.


12. Nakon vakcinacije, moram li još uvijek nositi masku?

Da. Čak i nakon povećanja obima vakcinacine , kažu stručnjaci, i dalje će biti potrebno preventivno ponašanje.