224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • Prim. Dr Emir Talirević

Tiha hipoksija kod COVID 19

Tri razloga zašto COVID-19 može uzrokovati tihu hipoksiju


Piše Prim. dr Emir Talirević


Da bi razotkrili misterij onoga što uzrokuje tihu hipoksiju, stanje kada je nivo kisika u tijelu abnormalno nizak, biomedicinski inženjeri koristili su kompjutersko modeliranje kako bi testirali tri različita scenarija koja pomažu objasniti kako i zašto pluća prestaju dostavljati kisik u krvotok.


Jedna od najvećih misterija kod kliničke evaluacije pacijenata sa infekcijom korona virusom je svakako bila tzv ‘tiha hipoksija’, tj pad saturacije kisika u krvi na jako niske vrijednosti (nekada čak tako niske da su inkompatibilne sa životom) ali bez većih kliničkih smetnji i što je bilo jako interesantno, bez značajnijih promjena na RTG ili CT snimcima pluća.

Ova, tzv “tiha hipoksija” je bila razlogom, kasnog intervenisanja kod velikog broja pacijenata koji su klinički imali neobično blagu kliničku sliku.


Obično pluća obavljaju životnu dužnost izmjene plinova, pružajući kisik svakoj stanici u tijelu dok udišemo i oslobađajući nas ugljičnog dioksida svaki put kada izdahnemo. Zdrava pluća održavaju krv oksigeniranom na nivou između 95 i 100 posto - ako padne ispod 92 posto, to je razlog za zabrinutost i ljekar bi mogao odlučiti intervenirati dodatnim kisikom. (Početkom pandemije koronavirusa, kada su kliničari prvi put počeli oglašavati alarm zbog tihe hipoksije, oksimetri su odletjeli s polica , jer su mnogi ljudi, zabrinuti da bi se oni ili članovi njihove porodice morali oporaviti od blažih slučajeva koronavirusa kod kuće, željeli biti u mogućnosti nadzirati nivo kiika kod kuće)


Tri su razloga za ovakavo ponašanje pacijenata sa COVID-19.

  • Prvi jeste u poremećaju autoregulacije protoka krvi u oštećenim dijelovima pluća. Naime, kod zdravog plućnog tkiva, oštećenje nekog njegovog dijela izaziva sužavanje krvnih sudova i preusmjeravanje krvi u zdravem neoštećene dijelove plucnog parenhima. Kod pacijenata sa COVID-19, krvni sudovi gube mogućnost ove autoregulacije i čak pokazuju paradoksalno širenje te na taj način guraju veću kolićinu krvi u oboljeli dio pluća što za posljedicu ima pad kisika u krvi.


  • Drugi razlog jeste pojava mikrougrušaka. Znamo da COVID-19 ima sklonost ka stvaranju ugrušaka koje prati rast D-dimera. Međutim, postoji stvaranje mikrougrušaka koji ne izazivaju značajniji rast D-dimera niti ih je moguće primjetiti na CT snimku ali ipak prave značajan pad kisik u krvi.


  • Treći razlog jeste otežana izmjena gasova radi disbalansa između ventilacije i prokrvljenosti.Ova vrsta neusklađenog omjera protoka zraka i krvi nešto se događa kod mnogih respiratornih bolesti, poput bolesnika s astmom, i može biti mogući doprinos ozbiljnoj, tihoj hipoksiji koja je primijećena kod COVID-19 pacijenata.

Sva ova tri razloga prave pad kisika u krvi koji nije praćen dramatičnom kliničkom slikom kao ni impresivnim promjenama koje bi ocekivali na RTG ili CT snimcima pluća ovih pacijenata"