224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Serološk test - za šta se koristi i šta znači

Za što je test namijenjen?

Pomoću ovog testa možemo saznati da li ste imali ili imate SARS-CoV-2 infekciju. Infekcija je mogla proći bez simptoma ili sa blagim simptomima koji se nisu smatrali značajnim. Što nam test može pokazati? Određivanjem IgM i IgG antitijela u krvi test može pokazati da li ste bili u kontaktu s virusom. U slučaju da ste bili u kontaktu s virusom, najčešće se prvo razvijaju IgM, a zatim IgG antitijela.


Što znači kada su i IgM test i IgG test NEGATIVNI?

Ako je IgM i IgG u nalazu "negativan" to znači da se niste susreli sa infekcijom u razdoblju 7-10 dana prije testiranja. Moguće je da ste u inkubacijskom periodu, ako ste imali kontakte sa zaraženim osobama. To može značiti da ste se zarazili u zadnjih 7-10 dana, ali još niste pozitivni na ovom testiranju, jer - prema trenutno dostupnim podacima - antitijela se razvijaju najmanje 7-10 dana od infekcije. Podsjećamo Vas da je i dalje jedini potvrdni test za Covid-19 PCR test iz obriska nazofarniksa

UPOZORENJE: Ako ste u inkubacijskom periodu, vjerovatno ste zarazni!


Što znači kada je IgM test POZITIVAN?

Ako je rezultat IgM testa pozitivan, preporučujemo da se javite nadležnim institucijama, radi daljnjih uputa. Ni u jednom slučaju, pozitivan test na IgM antitijela ne može predvidjeti razvoj i tijek infekcije.


Što znači kada je IgG test POZITIVAN, a IgM test je NEGATIVAN?

Ako je IgG rezultat pozitivan, a IgM negativan, moguće je da ste stekli imunitet na virus. Preporuka je da kontaktirate svog ljekara jer se ne može u potpunosti isključiti da niste zarazni.
Recent Posts

See All