224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

 • PROMO&CME

Samopomoć - mentalno zdravlje

Potražite pomoć kada se osjećate zarobljeno, izolovano, ili želite da vratite život u normalu.


Kako pandemija COVID-19 još uvijek traje,mnogi od nas suočavaju se sa dodatnim izazovima i teškoćama. Čak, uz početak vakcinacije, normalan život još uvijek može izgledati daleko. Bez obzira koliko se u ovom trenutku osjećate beznadežno, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste sebi pomogli.Koristeći kratke savjete sadržane u ovom tekstu možete poboljšati raspoloženje, osjećati se manje izolovano i ublažiti stres zbog ograničenja.
Ukoliko vam ovi savjeti ne pomognu potražite pomoć kod izabranog ljekara.

Razgovarajte s nekim

Jednostavan čin razgovora sa nekim kome je stalo do vas presudan je za suočavanje sa osjećajem depresije. Iako je pandemija mnogima od nas otežala ili onemogućila susrete licem u lice, ipak je važno da ostanemo u kontaktu putem videa, telefona ili tekstualnih poruka. Razgovarajte sa bliskim prijateljem ili članom porodice o tome kroz šta prolazite. Takva vrsta ispoljavanja osjećanja nije znak slabosti i neće vam predstavljati teret. Osoba sa kojom razgovarate ne mora nužno da zna kako da vam pomogne - samo treba da sluša, a da vas ne ometa i ne osuđuje. Povlačenje u sebe može izgledati primamljivo kad se osjećate depresivno, ali pokušajte da ostanete što društveniji - čak i kada vam se to ne sviđa.


Pokrenite se

To je vjerovatno posljednja stvar koju želite da trenutno radite, ali fizička aktivnost - čak i vrlo kratka - jedan je od najefikasnijih načina da poboljšate svoje raspoloženje. Zapravo, redovno vježbanje može biti jednako efikasno kao i antidepresivi u ublažavanju depresije. Čak i ako ste u karantinu, i dalje možete pronaći način da uklopite fizičku aktivnost u svoj dan.


 • Šetajte 15 minuta i to će vam popraviti raspoloženje na nekoliko sati.

 • Plešite uz svoju omiljenu muziku.

 • Igrajte se sa psom ili djecom.

 • Isprobajte onlajn časove aerobika, intervalnih treninga ili pilatesa.

 • Napravite jednostavnu kućnu teretanu koristeći trake za otpor, boce sa vodom ili sopstvenu tjelesnu težinu.

 • Istegnite se ili vježbajte jednostavne joga poze.Posmatrajte negativne misli iz drugog ugla

Spoljni faktori kao što su izolacija, finansijske brige ili strahovi o vašem zdravlju mogu doprinijeti depresiji, ali takođe mogu uticati i na način na koji razmišljate. Ali postoje rješenja kako da svoju situaciju sagledate na realniji način, sa nadom.


Obratite pažnju na negativne misli poput :

 • „Nikad neću moći da platim hipoteku i izgubiću dom“ ili „Svi misle da sam gubitnik“.

 • Izazovite tu misao tako što ćete se zapitati „Da li to pouzdano znam?“ ili „Šta bih rekao bliskom prijatelju koji razmišlja na taj način?“

 • Promijenite ugao posmatranja tako da stvorite korisniji način razmišljanja. „Mogu da pregovaram o otplati hipoteke kod banke“ ili „I ranije sam prolazio kroz loša vremena. Mogu ponovo.“Tražite nadu i zadovoljstvo u sebi

Prirodno je kriviti životne okolnosti za to kako se osjećate - posebno u ovim teškim vremenima. Ali postoje načini da pronađete zadovoljstvo u sebi, bez obzira na vašu situaciju.


Budi svoj prijatelj. Umjesto da preispitujete prošle greške, fokusirate se na negativne aspekte svog života ili se zadržavate na najgorim scenarijima, razgovarajte sa sobom na ljubazniji i realniji način - na isti način na koji biste očekivali da će prijatelj razgovarati s vama.


Potapšite se po leđima. Odvojite trenutak da prepoznate svoju ulogu u bilo kom uspjehu koji doživite i zahvalite se.


Promijenite svoje jutarnje misli. Prije nego što odete na spavanje, zapišite nešto pozitivno što možete pročitati čim se ujutro probudite - nadu koju imate danas ili nešto na čemu ste zahvalni.


Budite svjesni svakog trenutka

Samosvijest je praksa obraćanja pažnje na sadašnji trenutak i prihvatanja bez presude. Ona može spriječiti vaše brige o budućnosti ili žaljenje zbog prošlosti.

Slušajte omiljenu pjesmu. Sjedite negdje udobno i u potpunosti posvetite pažnju muzici, čak i ako je riječ o pjesmi koju ste čuli hiljadu puta ranije.


Radite neki sitan posao. Obavite neku kućnu aktivnost poput pranja posuđa posvećujući posebnu pažnju tom zadatku. Obratite pažnju na to kako stvari zaista djeluju, mirišu ili zvuče i kad god vam um odluta, polako ga vratite svom zadatku.


Meditirajte. Pažljiva meditacija disanja može vam pomoći da iskoristite snagu daha da biste se prizemljili u sadašnjem trenutku i pronašli unutrašnju smirenost.Budite zahvalni

Kada ste depresivni, sve u životu može izgledati sumorno i beznadežno. Ali čak i u najmračnijim danima, obično je moguće pronaći nešto na čemu možete biti zahvalni - na primjer ljepotu zalaska sunca ili telefonskog poziva prijatelja. Priznavanje zahvalnosti za male stvari može vam uliti nadu i pomoći vam da odmorite od negativnog razmišljanja.


Udahnite duboko i razmislite o jednoj stvari zbog koje ste zahvalni: na primjer, o svojoj djeci, domu ili kućnom ljubimcu. Prije nego što ugasite svijetlo noću, odvojite trenutak da napišete nešto zbog čega ste danas bili zahvalni. Usredsredite svoj um na to dok zaspite.


Uživajte u jednostavnim izvorima radosti

Niko ne može prosto da se izvuče iz depresije ili da se prisili da se osjeća srećnije, ali postoje stvari koje možete da radite tokom cijelog dana da biste pronašli radost, popravili raspoloženje i ublažili stres. Evo nekoliko primjera:


 • Slušajte uzbudljivu muziku, gledajte smiješne video klipove ili pogledajte sve epizode vaše omiljene serije.

 • Pokušajte da provedete neko vrijeme u prirodi - prošetajte parkom ili pronađite novu pješačku stazu.

 • Pomozite prijatelju ili komšiji oko posla. Pomaganje drugima može vam biti jednako korisno kao i njima.

 • Prijavite se za online predavanja, slušajte lekcije ili virtuelno obiđite muzej.

 • Nađite novi hobi, naučite da svirate na nekom instrumentu ili napišite memoare – radite bilo šta što vam donosi osjećaj radosti.

Ne zanemarujte misli o samoubistvu

Depresija je glavni faktor rizika za samoubistvo. Ako vas duboki očaj i beznađe koji prate depresiju vode do misli da je samoubistvo jedini način da izbjegnete bol, potražite pomoć. Iako se vaši problemi sada mogu činiti trajnim i neutješnim, s vremenom ćete se osjećati bolje - posebno ako dobijete pomoć. Mnogo je ljudi koji žele da vas podrže tokom ovog teškog vremena pa vas molimo da se obratite za pomoć ukoliko razmišljate o samoubistvu.


Hitna pomoć - 124

JU Dom zdravlja KS je prema naredbi štaba Civilne zaštite FBiH formirala Psihološko savjetovalište sa otvorenim telefonskim linijama 033 704 824 i 033 704 826 (radno vrijeme 24/7) zbog aktuelne epidemiološke situacije u vezi Koronavirusa (COVID-19).


ZAPAMTI NISI SAM, NISI SAMA!

Recent Posts

See All