224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Puštena u rad aplikacija putem koje se građani mogu prijaviti za vakcinaciju u Sarajevu

SAOPŠTENJE

Ministar zdravstva KS Haris Vranić potvrdio je za Klix.ba kako je aplikacija na koju će se građani Kantona Sarajevo moći prijaviti za vakcinaciju puštena u rad čime su se stvorili preduslovi za lakšu registraciju građana za proces imunizacije.


Kako je navedeno, aplikacija za prijavu imunizacije dostupna je na web stranici evakcina-registracija.ezoblak.ba, platforma koju je napravila kompanija "medIT" prilično je jednostavna za upotrebu.Sam proces prijave za vakcinaciju sastoji se od tri koraka. U prvom koraku, potrebno je ispuniti osnovne podatke koji se tiču jedinstvenog matičnog broja, elektronske zdravstvene legitimacije (broj kartice), te broja telefona. Nakon toga, slijedi korak pod nazivom "CoVID19 - Potvrda o saglasnosti", a nakon ispunjavanja drugog koraka, kao završni dio građani će dobiti daljnje instrukcije o samom procesu vakcinacije.


Glavni tehničar u Domu zdravlja Kantona Sarajevo i član grupe za provođenje vakcinacije, doktor zdravstvenih nauka Ademir Spahić je za Klix.ba tokom dana objasnio da će ova aplikacija biti javno dostupna na web stranicama Doma zdravlja KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo, kao i na svim portalima u Sarajevu.

Kada je riječ o samoj imunizaciji, Spahić je naglasio kako će se ona obavljati u dvorani Zetra.


"Od porodičnih ljekara građani će dobijati pozive i vrijeme vakcinisanja koje će biti u dvorani Zetra, gdje se već u ovoj sedmici počinju raditi pripreme koje su već usaglašene sa svim infrastrukturnim potrebama", rekao je Spahić.

Registraciju za vakcinisanje će građani dobiti putem Vibera ili pozivom na telefon, a i oni koji se ne budu prijavili na linku planiranom za građane, će biti uključeni u proces imunizacije. Uporedo s prijavama sastavljaju se i spiskovi rizičnih grupa po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.