224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

 • PROMO&CME

Prehrana i hidratacija ključni su za oporavak

Prema klinici Mayo, hidratacija i prehrana igraju važnu ulogu u odgovoru vašeg tijela i oporavku od virusa COVID-19 i važan su dio vašeg liječenja.


Sljedeće informacije mogu vam dati neke smjernice o načinima zadovoljavanja prehrambenih potreba nekoga s virusom.


Za pacijente koji se oporavljaju kod kuće

Generalno govoreći, samo oko 12 posto zaraženih COVID-19 treba hospitalizaciju. Preostalih 88 posto su ljudi koji će svoju bolest liječiti i oporavljati se kod kuće.


Najčešći simptomi COVID-19 su temparatura, kašalj i otežano disanje; ovi simptomi obično su praćeni umorom i gubitkom apetita.


Prehrana i hidratacija su najvažniji za oporavak

S infekcijom, tijelo mora intenzivno raditi na uspostavljanju imunološkog odgovora. Visoka temperatura je način imunološkog sistema da ubrza metabolizam da bi se "borio protiv uljeza".


Groznica je također povezana sa prekomjernim gubitkom tečnosti i povećanim metabolizmom što može dovesti do dehidracije i povećanih prehrambenih potreba.


Iako možda niste žedni ili gladni, važno je da i dalje jedete i pijete tečnost kako biste podržali sposobnost svog tijela u borbi protiv virusa i podržali imunološku funkciju vašeg tijela.


Proteini i kalorije važni su za zaštitu od gubitka mišića dok se borite protiv COVID-19, posebno ako ste vezani za krevet ili neaktivni.


Zadovoljavanje prehrambenih potreba osobe sa COVID-19

Prehrambene potrebe:


 • Tečnost: oko 3 litre tečnosti dnevno

 • Kalorije: 2000 - 2500 kalorija dnevno

 • Proteini: 75 - 100 grama dnevno


Pijte tečnost svaki sat:

Optimalna tečnost za piće su bistri tečni napitci sa kalorijama i proteinima, otopine za oralnu rehidraciju ili sportska pića i naravno neizostavni čaj


Jedite visokokaloričnu, visokoproteinsku dijetu:


Pokušajte jesti 6 puta dnevno, svaka 2-3 sata. Jedite čak i ako niste gladni.

Kalorije su važne za zaštitu energije od razgradnje mišića. Zbog povećanog stresa od COVID-19, potrebno vam je više kalorija nego uobičajno.


Pokušajte jesti 75-100 grama proteina dnevno.

Dobri izvori proteina su:

 • maslac od kikirikija ili orašastih plodova

 • mlijeko

 • jaja

 • jogurt

 • sir

 • meso / riba

 • proteinski šejkovi


Zbog smanjenog apetita, sada nije vrijeme za ograničavanje kalorija. Jedite hranu bogatu hranjivim sastojcima. Pijte voćni sok, mlijeko ili druge napitke koji sadrže kalorije.

Udvostručite ili utrostručite veličine porcija dodanih masti i ulja (puter, margarin, krem ​​sir, pavlaka i avokado).

Pokušajte koristiti tečne prehrambene dodatke (dostupne u trgovinama i drogerijama) između obroka kako biste povećali unos prehrane.


Jedite male količine često, no važno je i ne pretjerivati.


Zapamtite - Hrana je lijek kada ste bolesni.