224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Postoje li dugoročne nuspojave uzrokovane mRNA COVID-19 vakcinama?

Pitanje : Postoje li dugoročne nuspojave uzrokovane mRNA COVID-19 vakcinama?
Odgovor :


Medicinska i naučna zajednica uvjerena je u dugoročnu sigurnost vakcina napravljenim na principu mRNA za COVID-19.


Prema američkim Centrima za kontrolu bolesti, „Istraživači desetljećima proučavaju i rade s vakcinama napravljenim na mRNA principu. mRNA vakcine su već proučavana protiv gripe, zika virusa, bjesnoće i citomegalovirusa (CMV). Na osnovu ovih istraživanja, i na osnovu potrebnih informacije o virusu koji uzrokuje COVID-19, naučnici su počeli dizajnirati upute za mRNA za stanice kako bi izgradile jedinstveni protein u mRNA vakcinu. Uz to, za istraživanje raka naučnici su koristili mRNA tehnologiju za pokretanje imunološkog sistema da ciljaju specifične stanice raka.


Desetljeća proučavanja mRNA nisu pokazala dugoročne nuspojave.


Ne očekuje se da vakcina ima dugoročne negativne efekte iz nekoliko razloga:


  • Prvo, većina negativnih efekata javlja se unutar 6 sedmica od primanja vakcine, zbog čega je FDA zatražila od kompanija da dostave sigurnosne podatake praćenja pacijenata osam sedmica nakon zadnje doze.

  • Drugo, mRNA u vakcini se prilično brzo razgrađuje jer naše stanice trebaju način da zaustave mRNA da stvara previše proteina.

Ali, čak i ako naše stanice iz nekog razloga nisu razgradile mRNA vakcinu, mRNA prestaje stvarati protein unutar otprilike sedam dana, bez obzira na imunološki odgovor tijela na protein.

  • Uz to, medicinska i naučna zajednica sigurna je u dugoročnu sigurnost vakcine, zbog dosadašnjih evidencija o odobrenju vakcina u zemljama svijeta i protokola praćenja sigurnosti vakcina.

Sve u svemu, to znači da su krajnji podaci i sigurnosni testovi potpuno isti kao i za ostale vakcine koja su odobrena u svijetu. Sistem praćenja sigurnosti događa se i pasivno i aktivno.

  • Pasivno praćenje sigurnosti događa se kada bilo ko sa značajnom reakcijom na neku vakcinu prijavi svom ljekaru koji se zatim prijavi tu nuspojavu dalje, po protokolima, pa sve do Svjetske zdravstvene organizacije. Te se informacije pravovremeno dijele na globalnom nivou kako bi se druge zemlje upozorile na sve nove i hitne probleme.

  • Primjer aktivnog praćenja sigurnosti su ljekari koji prije davanja vakcine ispitaju samog pacijenta o eventualnim oboljenjima, te ih prate 15 do 30 minuta nakon davanja same vakcine.