224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • Prim. Dr Emir Talirević

Pitanje: Mogu li pretjerati s unosom vitamina D?

Toksičnost vitamina D, također nazvana hipervitaminoza D, stanje je koje se javlja kada imate prekomjerne količine vitamina D u tijelu.
Toksičnost vitamina D obično je uzrokovana velikim dozama suplemenata vitamina D – a ne prehranom ili izlaganjem suncu. To je zato što vaše tijelo reguliše količinu vitamina D proizvedenog izlaganjem suncu, a čak ni obogaćena hrana ne sadrži velike količine vitamina D.


Glavna posljedica pretjeranog unosa vitamina D je nakupljanje kalcija u krvi (hiperkalcemija), što može uzrokovati mučninu i povraćanje, slabost i učestalo mokrenje. Prekomjerna količina vitamina D može napredovati do bolova u kostima i problema s bubrezima, kao što je stvaranje kamena u bubregu.


Liječenje uključuje zaustavljanje unosa vitamina D i ograničavanje kalcija u prehrani.


Preporučena doza za većinu odraslih osoba je 600 IU vitamina D dnevno, a nikako ne bi trebala prelaziti 2.000 IU dnevno.

Nivo vitamina D u krvi prije početka terapije može da vam odgovori na pitanje : Da li postoji deficit? Ali vam na žalost ne može na vrijeme reći da li pretjerujete sa unosom, jer pojava određenih komplikacija može da se javi prije nego mjerljivo povećanje vitamina u krvi.


Kao i uvijek, razgovarajte sa svojim ljekarom prije uzimanja vitaminskih i mineralnih dodataka.