224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Pitanja i odgovori: Mogu li vakcine utjecati na srce?

U SAD-u je zabilježeno nekoliko prijavljenih slučajeva miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinacije mRNA vakcinama protiv COVID-19, osobito kod muškaraca.


Miokarditis je upala srčanog mišića, dok je perikarditis upala sluznice izvan srce. Ova izvješća su rijetka. Jedna studija sugerira da je rizik od miokarditisa u sedmici nakon potpune vakcinacije vakcine Pfizer-BioNTech oko 54 slučaja na milion doza datih muškarcima.


Za našu zemlju još uvijek ne postoji ovakva statistika, no svakako je dobro pratiti simptome i javiti se ljekaru u slučaju nusefekata.


Od prijavljenih slučajeva, problem se češće javljao nakon druge doze vakcine protiv COVID-19 i obično unutar nekoliko dana nakon vakcinacije protiv COVID-19. Većina ljudi koji dobili zdravstvenu njegu osjećali su se bolje nakon primanja lijekova i mirovanja. Simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju:


  • Bol u prsima

  • Kratkoća daha

  • Osjećaj ubrzanog kucanja, treperenja ili lupanja srca

Ako vi ili neko u vašoj okolini imate bilo koji od ovih simptoma unutar sedam dana nakon što ste primili vakcinu protiv COVID-19, potražite ljekarsku pomoć.