224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Pfizerova Covid pilula - lijek na vidiku

Pfizerova Covid pilula radi dobro, kompanija potvrđuje u konačnoj analizi.

Piula - nazvana Paxlovid, vjerojatno će djelovati protiv Omicrona i mogla bi biti odobrena u Sjedinjenim Državama prije kraja godine.


Pfizer je u utorak objavio da je utvrđeno da njegova pilula Covid sprječava tešku bolest u ključnom kliničkom ispitivanju i da će vjerojatno djelovati protiv visoko mutirane varijante virusa Omicron. Rezultati naglašavaju obećanje liječenja, na koje zdravstveni radnici i ljekari računaju.


Ako Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobri lijek, što bi se moglo dogoditi za nekoliko dana, pacijenti bi ga mogli početi primati do kraja godine. Iako će opskrba isprva biti ograničena, stručnjaci za javno zdravstvo se nadaju da bi tablete mogle obuzdati najgore ishode bolesti, bez obzira na varijantu.


Pilula Paxlovida, Pfizerovog lijeka za Covid, unutar laboratorija u Njemačkoj. Stručnjaci se nadaju da bi Paxlovid mogao liječiti najgoru bolest, bez obzira na varijantu. Zasluge...Pfizer, preko Agence France-Presse — Getty Images
Pilula Paxlovida, Pfizerovog lijeka za Covid

Smanjuje hospitalizaciju za 88%

Pfizer je rekao da je utvrđeno da njegova antivirusna pilula smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 88 posto kada se daje nevakcinisanim osobama s visokim rizikom od teškog Covida unutar pet dana od pojave simptoma. Kompanija je također rekla da su laboratorijski eksperimenti pokazali da će lijek napadati ključni protein u varijanti Omicron, koji raste u Južnoj Africi i Europi.


"Ovo je prilično nevjerojatno i potencijalno transformativno", rekla je Sara Cherry, virologinja s Medicinskog fakulteta Perelman na Sveučilištu Pennsylvania koja nije bila uključena u studiju. "Kada bismo mogli držati ljude izvan bolnica, to bi imalo ogroman utjecaj na zdravstvenu zaštitu."


Vakcina štiti manje od Omikron mutacije

U studiji objavljenoj u utorak, južnoafrički istraživači otkrili su da dvije doze vakcine Pfizer-BioNTech pružaju mnogo manju zaštitu od infekcije Omikronom nego protiv drugih varijanti.


Iako vakcine i dalje pružaju snažnu zaštitu od teških bolesti i hospitalizacije, moguće je da će Omicronova drastična stopa prijenosa izazvati val teških infekcija, osobito kod nevakcinisanih ljudi.Visoko učinkovita antivirusna pilula poput Pfizerove mogla bi biti ključna za ublažavanje tog porasta, rekao je dr. Cherry.
Recent Posts

See All