224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Pfizer vakcina - kako funkcioniše?

Njemačka kompanija BioNTech udružila se s kompanijom Pfizer u razvoju i testiranju vakcine protiv koronavirusa poznatog kao BNT162b2, generičkog naziva tozinameran.

Kliničko ispitivanje pokazalo je da vakcina ima efikasnost od 95 posto u prevenciji teškog oblika Covid-19.


Dijelovi Coronavirusa

Virus SARS-CoV-2 obložen je proteinima koje koristi za ulazak u ljudske stanice. Ti takozvani spike proteini predstavljaju primamljivu metu za potencijalne vakcine i tretmane.


Vakcina Pfizer-BioNTech temelji se na genetskim uputama virusa za pravljenje spike proteina.


mRNA unutar masne ljuske

Vakcina koristi messenger RNA, genetski materijal koji naše stanice čitaju za stvaranje proteina. Molekula - koja se ukratko naziva mRNA - krhka je i naši bi je prirodni enzimi usitnili na komade kad bi je ubrizgali izravno u tijelo. Da bi zaštitili svoju vakcinu, Pfizer i BioNTech zamotavaju mRNA u masne mjehuriće od nanočestica lipida.


Zbog svoje krhkosti, molekule mRNA brzo će se raspasti na sobnoj temperaturi. Pfizer pravi posebne spremnike sa suhim ledom, termičkim senzorima i GPS senzorima kako bi osigurao da se vakcine mogu transportovati na –70 ° C (–94 ° F) kako bi ostale održive, upravo to predstavlja najveću prepreku široj distribuciji jer zahtjeva raspoloživost gore pomenutih transportnih frižidera.


Ulazak u ćeliju

Nakon injekcije, čestice vakcine dolaze u kontakt sa stanicama i stapaju se uz njih, oslobađajući mRNA. Molekule stanice očitavaju njegov kod i grade antitijela usmjerena na spike protein. Stanica na kraju uništava mRNA iz vakcine, ne ostavljajući trajni trag.
Neki od spike proteina prave svoje fragmente koji migriraju na površinu stanice i formiraju izbočene fragmente spike proteina. Vakcinisane stanice također razbijaju neke od bjelančevina u fragmente koje predstavljaju na svojoj površini. Te izbočene šiljke i fragmente proteinskih klasa imunološki sistem tada može prepoznati.


Uočavanje uljeza

Kad vakcinisana stanica umre, fragmenti će sadržavati mnogo bjelančevina i dijelova proteina, koje zatim imune stanice prepoznaju i reaguju stvarajući antitijela.


Stanica na svojoj površini predstavlja fragmente spike proteina. Kad druge stanice, nazvane pomoćne T stanice otkriju ove fragmente, pomoćne T stanice mogu podići alarm i pomoći u pozivanju drugih imunoloških stanica u borbi protiv infekcije.


Stvaranje antitijela

Druge imune stanice, nazvane B stanice, mogu naletjeti na šiljke koronavirusa na površini vakcinisanih stanica ili na slobodno lebdeće fragmente bjelančevina. Nekoliko B stanica moglo bi se zakačiti na određene klase proteina. Ako te B stanice aktiviraju pomoćne T stanice, počet će se razmnožavati i stvarati antitijela koja napadaju spike protein.

Zaustavljanje virusa

Antitijela se mogu zakačiti za šiljke koronavirusa, označiti virus za uništavanje i spriječiti infekciju blokirajući šiljke da se zakače za druge stanice.Ubijanje zaraženih stanica

Stanice koje prezentiraju antitijela mogu također aktivirati drugu vrstu imunološke stanice koja se naziva ubojita T stanica kako bi pronašle i uništile stanice zaražene koronavirusom koje na svojim površinama prikazuju fragmente spike proteina


Memorisanje virusa

Vakcina Pfizer-BioNTech zahtijeva dvije injekcije u razmaku od 21 dan kako bi imunološki sistem pripremio dovoljno dobro da se bori protiv koronavirusa. No budući da je novo, naučnici ne znaju koliko bi dugo mogla trajati njegova zaštita.Moguće je da će u mjesecima nakon vakcinacije broj antitijela i T-stanica pasti. No, imunološki sistem također sadrži posebne stanice koje se nazivaju memorijske B stanice i memorijske T stanice koje mogu zadržati informacije o koronavirusu godinama ili čak decenijama.