224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

 • PROMO&CME

Neki LONG COVID pacijenti dijagnosticiraju se s POTS-om (dramatični porast otkucaja srca)

Ključni fakti članka :

 • Izvještaji pokazuju da je dugi COVID možda povezan s autonomnim poremećajem koji se naziva sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS).

 • Stručnjaci pretpostavljaju da antitijela na COVID-19 mogu ciljati na autonomni nervni sistem, što može uzrokovati POTS nakon infekcije.

 • Studije koje ispituju LONG COVID mogu nadati se da će pomoći istraživačima da dalje razumiju POTS.


Mnoge dugotrajne komplikacije koje neki ljudi dožive nakon infekcije COVID-19 - poput umora i otežanog disanja - izgledaju kao ostaci njihove početne bolesti. No nova izvješća pokazuju da su ovi simptomi možda povezani sa stanjem koje se još uvijek slabo razumije: sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS).POTS je autonomni poremećaj, što znači da utječe na granu nervnog sistema koji regulira krvni pritisak, otkucaje srca i tjelesnu temperaturu.

U septembru je Kalifornija zabilježila prvi slučaj POTS-a nakon SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje infekciju COVID-19.1 Kasnije se počelo pojavljivati ​​više slučajeva, ne samo u Sjedinjenim Državama, već i u drugim zemljama .


Podaci o vezi između ovih stanja još su u ranoj fazi. Ne postoje velike studije koje bi proučavale stope POTS-a kod bolesnika s COVID-19, pa ostaje još mnogo toga za razumjeti o povezanosti.


Šta je POTS?

POTS je sindrom koji karakterizira prilično dramatičan porast brzine otkucaja srca u toku mirovanja. Drugim riječima, kada pacijent s POTS-om ustane - iz ležanja ili sjedenja - srce mu počne ubrzano kucati.


Neki simptomi POTS-a mogu uključivati:


 • Kratkoća daha

 • Glavobolja

 • Umor

 • Loša koncentracija

 • Palpitacije srca

 • Slabost

 • Anksioznost


Znakovi su slični znakovima LONG COVID-a, ali s POTS-om, vrtoglavica i drugi simptomi se smanjuju ako pojedinac legne.


Sveukupno, poremećaj može značajno utjecati na kvalitetu života osobe.


Pacijenti s POTS-om mogu imati poteškoća s stajanjem u redu u samoposluzi, pranjem zuba ili kuhanjem u kuhinji.


Simptomi mogu utjecati na ljude svih dobnih skupina, ali većina slučajeva javlja se u žena između 15 i 50 godina.


Autoimune bolesti su češće kod žena, a s obzirom na to da se smatra da POTS ima autoimuni supstrat, možda je razlog tome da vidimo više slučajeva kod žena.


Nema dovoljno podataka da bi se sa sigurnošću moglo reći, ali prevladavanje žene i muškarca vjerojatno će se zadržati u slučajevima POTS-a nakon COVID-19.


Kako su povezani POTS i COVID-19?

Naučnici još uvijek nisu sigurni šta uzrokuje POTS. Prema Nacionalnom institutu za zdravstvo (NIH) u Americi, velike operacije, traume, trudnoća ili virusne bolesti mogu pokrenuti ove epizode.


Vodeća hipoteza je da postoji autoimuna komponenta POTS-a, jer se neki slučajevi javljaju nakon virusne infekcije. Smatra se da antitijela koja se proizvode protiv virusne infekcije kod nekih osoba također napadaju autonomni živčani sistem tijela koji je odgovoran za regulaciju broja otkucaja srca i krvnog pritiska.


Njegova povezanost s virusnim bolestima može biti posljedica unakrsnih reaktivnih antitijela gdje "tijelo podiže obranu od virusa i ta ista antitijela nehotice ciljaju vaše vlastite stanice." Ova bi veza mogla objasniti zašto neki LONG COVID-ovi pacijenti razvijaju poremećaj.


Kako izgleda POTS dijagnostika i liječenje?

POTS se često dijagnosticira na temelju simptoma kad se pojave, ali obično postoji kašnjenje u dijagnozi jer obuhvaćaju više organskih sistema. U nekim se slučajevima može zamijeniti s drugim zdravstvenim stanjima poput ortostatske hipotenzije ili pogrešno protumačiti kao psihijatrijska bolest.


Dijagnoza se može postaviti dokumentirajući porast broja otkucaja srca veći ili jednak 30 otkucaja u minuti pri prelasku iz ležećeg u uspravno držanje u roku od 10 minuta stajanja. U mnogim slučajevima pacijenti ne ispunjavaju crno-bijelu definiciju i možda neće imati jasan porast od 30 bodova, a ti pacijenti i dalje mogu imati POTS.


Pacijente treba kontinuirano nadzirati ako postoji sumnja na POTS.Tretmani za liječenje

Budući da postoji puno uzroka POTS-a, postoji i niz potencijalnih tretmana. Ne postoji jedan preporučeni tretman koji odgovara svakom scenariju.


Oslonac terapije je povećati unos vode i soli - pod uvjetom da krvni pritisak nije previsok - i obaviti fizikalnu terapiju za kondicioniranje, poput aerobnih vježbi i treninga snage nogu.


Pacijenti mogu potpuno oporaviti, ali za mnoge simptomi nikada neće u potpunosti nestati.


Obično očekujemo da će se oko 20% potpuno riješiti u roku od godinu dana, 20% da ostane nepromjenjeno, a preostalih 60% da se znatno poboljša, ali da ima neke rezidualne simptome.


Ključna stvar za zapamtiti da je fizička aktivnost zaista ključna u oporavku. Naravno da jer je teško - kad imate POTS-ove, puno je ugodnije zavaliti se - ali treba pomoći pacijentima da se suoče s nelagodom vježbanja u službi njihovih dugoročnih šansi za poboljšanje.


Pojava slučajeva POTS-a nakon COVID-19 donijela je više pozornosti slabo razumjenom zdravstvenom stanju. Prema izjavi Američkog autonomnog društva, ovo bi mogao biti prilika za daljnje razumijevanje stanja. Međutim, rješavanje veze između COVID-19 i POTS-a zahtijevat će puno resursa i sredstava za klinička istraživanja