224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

 • PROMO&CME

Mehanički ventilator - za šta i kako se koristi?

Mehanički ventilator je mašina koji pomaže pacijentu da diše (ventilira) kada iz bilo kojeg razloga ne može samostalno disati. Mnogo je koristan, a glavni rizik za pacijenta je infekcija.


Šta je mehanički ventilator?

Mehanički ventilator je uređaj koji pomaže pacijentu disati kad je na operaciji ili ne može samostalno disati zbog kritične bolesti. Pacijent je povezan s ventilatorom šupljom cijevi (umjetni dišni put) koji im ide u usta i spušta se u glavni dišni put ili dušnik. Oni ostaju na ventilatoru sve dok se ne poboljšaju dovoljno da samostalno dišu.


Za šta koristimo mehaničke ventilatore?

Mehanički ventilator koristi se za pomoć pri disanju dok se pacijentovo stanje ne poboljšaja dovoljno da ga više ne trebaju. Ventilator osigurava da tijelo prima dovoljno kisika i uklanja ugljični dioksid. To je neophodno kada određene bolesti sprečavaju normalno disanje.


Koje su prednosti mehaničke ventilacije?

Glavne prednosti mehaničke ventilacije su sljedeće:


 • Pacijent se ne mora umarati da bi disao - dišni mišići se odmaraju.

 • Pacijentu je pruženo vrijeme za oporavak u nadi da će disanje ponovno postati normalno.

 • Pomaže pacijentu da dobije odgovarajući kisik i čisti ugljični dioksid.

 • Očuva stabilan dišni put i sprječava aspiraciju.

 • Važno je napomenuti da mehanička ventilacija ne liječi pacijenta. Umjesto toga, pacijentu omogućuje šansu da bude stabilan dok mu lijekovi i tretmani pomažu da se oporavi.


Koji su rizici mehaničke ventilacije?

Glavni rizik mehaničke ventilacije je infekcija, jer umjetni dišni put (cijev za disanje) može omogućiti klicama da uđu u pluća. Ovaj rizik od infekcije povećava se što je duža mehanička ventilacija potrebna i najveći je oko druge sedmice.


Drugi rizik je oštećenje pluća uzrokovano prekomjernom inflacijom ili ponavljanim otvaranjem i urušavanjem malih zračnih vrećica Ialveola pluća. Ponekad se pacijenti ne mogu odviknuti od ventilatora i može im trebati duža podrška. Kad se to dogodi, cijev se izvadi iz usta i premjesti u manji dišni put na vratu. To se naziva traheostomija.

Korištenje ventilatora može produžiti proces umiranja ako se smatra da pacijent vjerojatno neće ozdraviti.


Koliko dugo pacijent ostaje priključen na mehanički ventilator?

Glavna svrha mehaničkog ventilatora je omogućiti pacijentu vrijeme da ozdravi. Obično, čim pacijent može samostalno učinkovito disati, skidaju ga s mehaničkog ventilatora.


Ljekari će provesti niz testova kako bi provjerili sposobnost pacijentovog samostalnog disanja. Kad se popravi uzrok problema s disanjem i osjeti se da pacijent može samostalno učinkovito disati, uklanjaju se iz mehaničkog ventilatora.


Ko su zdravstveni radnici koji brinu o pacijentu na mehaničkom ventilatoru?

 • Ljekar: Ljekar je obično anesteziolog, pulmolog ili intenzivist (ljekar za intenzivnu njegu).

Ovi ljekari imaju posebnu obuku iz o mehaničkoj ventilaciji i svakodnevno se brinu o takvim pacijentima.


 • Medicinska sestra: Medicinska sestra pomaže ljekaru da procijeni pacijenta i napiše upute za terapiju. Medicinske sestre u odjelu intenzivne njege posebno su obučene za njegu pacijenata koji su povezani s mehaničkim ventilatorima.

 • Respiratorni terapeut: Respiratorni terapeut osposobljen je za procjenu, liječenje i njegu bolesnika s respiratornim bolestima i bolesnika s umjetnim disajnim putevima koji su povezani s mehaničkim ventilatorima.


Nadamo se da vam je proces i postupak korištenja mehaničkog ventilatora malo jasniji.


Vaša pitanja i sugestije možete slati putem upitnika na web stranici ili direktno na Facebook stranici Promo&CME ili Moja Klinika.Reference :


 • National Heart, Lung, and Blood Institute. What Is a Ventilator?

 • American Thoracic Society. Mechanical Ventilator

 • Zakhary B, Uppal A. Zakhary B, Uppal A Zakhary, Bishoy, and Amit Uppal.Mechanical Ventilation. In: McKean SC, Ross JJ, Dressler DD, Scheurer DB. McKean S.C., Ross J.J., Dressler D.D., Scheurer D.B. Eds. Sylvia C. McKean, et al.eds. Principles and Practice of Hospital Medicine, 2eNew York, NY: McGraw-Hill.