224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

 • PROMO&CME

Kratkoća daha

Zašto mi nedostaje daha?

Vrlo je često da ljudi s respiratornom bolešću, na primjer COVID, osjećaju kratkoću daha i tokom akutne faze bolesti i dok se oporavljaju. Kratkoća daha se može pojaviti iz puno razloga, ali često može natjerati ljude da se osjećaju prestrašeno, tjeskobno ili da počnu paničariti.


Takvo ponašanje može ograničiti vaše svakodnevne aktivnosti.


Kako izgleda kratkoća daha u svakodnevnom životu?
 • Zadihavanje prilikom hodanja stepenicama gore-dolje.

 • Teško vam je otići u šetnju i stalno se zaustavljati kako biste ‘došli do daha’.

 • Osjećaj da je disanje zaista naporan posao, a ramena se dižu gore-dolje dok dišete.

 • Možda ćete se osjećati kao da vas steže u prsima.


Što mogu učiniti da mi disanje bude ravnomjerno i tokom vježbanja?

Važno je upamtiti: Svi ostajemo bez daha s vježbom koja je za nas izazovna.


Brojni su pristupi kojima možete olakšati sebi svakodnevne aktivnosti, a one uključuju:


 • Tempo i planiranje svojih aktivnosti, pokušajte ne žuriti ili raditi stvari brzo. Pokušajte sačuvati energiju i uspostavite ravnotežu između aktivnosti i odmora.

 • Odaberite najbolje doba dana za obavljanje određenih aktivnosti i planirajte unaprijed, razmišljajući o tome što bi vam moglo trebati za izvršavanje zadatka. (vidi Umor)

 • Možda ćete moći rastaviti pojedinačne zadatke na manje kojima je lakše upravljati.

 • Možda je moguće rasporediti aktivnosti tokom dana ili sedmice i izmjenjivati ​​lakše zadatke s težim.

 • Odmarajte se prije, za vrijeme i nakon izvršavanja zadatka, česti su kratki odmori bolji od nekoliko dužih. Praksa odmaranja prije nego što se umorite / iscrpite vrlo je učinkovita u očuvanju vaše energije.

 • Ne precjenjujte što možete učiniti. Prvo isprobajte kratke intervale hodanja ili vježbe i postupno gradite frekvenciju. Lako je pomisliti da ste spremniji nego što jeste i onda pretjerati.

 • Ne prestajte raditi stvari zbog kojih ćete se osjećati kao da ostajete bez daha. To može problem pogoršati, jer će vam mišići postati slabiji zbog neupotrebe, pa ćete se tada osjećati da vam zraka fali i prilikom svakodnevnih aktivnosti - razlog tome je nedovoljna kondicija

 • Ako koristite pomagalo za hodanje, poput štapa ili okvira, nagnite se prema njemu kad osjetite nedostatak daha. To može smanjiti rad gornjeg dijela tijela i pomoći vam da brže uspostavite ispravan ritam disanja.

 • Pokušajte obrisati hladan mokri peškir ili ubrus po nosu i gornjim obrazima lica jer hlađenje lica, posebno oko nosa, često može pomoći u smanjenju osjećaja kratkoće daha.

Budite dobri prema sebi. Trebali biste očekivati ​​da ćete imati dana boljih ili lošijih od drugih. Nećete uvijek doživljavati napredak na dosljedan način. Ne uspoređujte današnje rezultate s rezultatima od jučer, niti s onim kako ste bili prije bolesti, niti s drugim ljudima. Fokusirajte se na svaki dan posebno i budite zahvalni - jer i mali napredak, je ogroman napredak.


Tehnike za kontrolu disanja

Korištenjem tehnike disanja vam pomaže da lagano dišete s najmanje napora i može vam pomoći u kontroli disanja tokom kretanja i pomoći oporavku nakon aktivnosti.


Vježbajte dok sjedite kako biste ovladali tehnikom;

 • Stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh.

 • Polako udišite i izdišite kroz nos, zatvorenih usta. Ako je ovo preteško, udahnite na nos i van na usta. Ako ste opušteni, zrak će vam doseći nisko u plućima. Trbuščić će se pomaknuti uz vašu ruku. Ako se kontrolira vaše disanje, ruka na prsima teško će se pomaknuti.

 • Kad izdahnete, trbuh će vam lagano pasti. Zamislite kako sva napetost u vašem tijelu odlazi dok ispuštate zrak.

 • Svakim izdahom pokušajte se osjećati opuštenije i smirenije. Postepeno pokušavajte disati sporije.

 • Kad to možete učiniti dok sjedite, pokušajte i zatim koristite ovu tehniku ​​kada ste aktivni.


Opustite se, pokušajte sebi dati vremena za opuštanje i odmor. Mogućnošću da se opustite može vam dati osjećaj kontrole nad odbjeglim osjećajima ili simptomima poput nedostatka daha.


Tehnika disanja "pravougaonika" može vam pomoći u kontroli disanja i opustiti se.

Vježbu treba izvoditi u sjedećem, uspravnom, udobnom položaju, odmarajući ruke u krilu. Potražite oko sebe pravougaoni oblik npr. vrata, prozor, sliku ili knjigu. Sada pratite stranice pravougaonika dok dišete slijedeći donji dijagram, postupno usporavajte brzinu kretanja vaših očiju oko pravokutnika, zastajući u uglovima da usporite disanje.
Ako od svakodnevnih aktivnosti zaista ostanem bez daha, što mogu učiniti odmah?

Odaberite položaj za olakšavanje disanja, ovo je važno da biste uravnotežili disanje i smanjili napor (pogledajte fotografije dolje).Pokušajte se nasloniti na stol, i lagano vježbajte tehniku disanja.


Pokušajte sjesti na stolicu i vježbajte disanje iz dijafragme. Neka vaši udisaji budu duboki, tako da osjetite kako vam se ruka na trbuhu pomjera dok udišete.