224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Koliko dugo djeluju vakcine Pfizer i Moderna protiv COVID-19

Novo istraživanje otkriva da mRNA vakcine proizvođača Moderne i Pfizera mogu izgubiti učinkovitost tokom vremena.


Pitanje na koje su istraživači pokušali odgovoriti je: Da li mRNA vakcina opada u učinkovitosti i koliko?


Pfizer zaštita pada nakon 5 mjeseci, otkriva studija

Novo istraživanje, koje je financirao Pfizer i objavljeno u The Lancet Trusted Source, otkriva da je Pfizer mRNA vakcina bila 88 posto učinkovita u prevenciji infekcije tokom prvog mjeseca nakon druge doze - bilo je samo 47 posto učinkovito u prevenciji infekcije 5 mjeseci kasnije.


Istraživači su također otkrili da je vakcina Pfizer bila vrlo učinkovita protiv varijante Delta, te da je još uvijek bila više od 90 posto učinkovita protiv istog soja oko 4 mjeseca, nakon čega je palo na samo 53 posto učinkovitosti oko 5 mjeseci nakon vakcinacije.


Međutim, zaštita koju vakcina pruža od hospitalizacija općenito je ostala visoka, pružajući 93 posto zaštite do 6 mjeseci nakon primjene.


Studija je analizirala elektroničke zdravstvene kartone više od 3 miliona članova Kaiser Permanente Southern California od kada je vakcina postala dostupna u decembru 2020. do augusta 2021.


Nalazi sugeriraju da je slabljenje imuniteta posljedica vremena koje je prošlo nakon što je pacijent primio drugu dozu - a ne izloženosti varijanti Delta.


“Naši rezultati pružaju potporu visokoj učinkovitosti BNT162b2 protiv bolničkih prijema do otprilike 6 mjeseci nakon potpunog vakcinacije, napisali su autori studije. "Čak i pred rapidnim širenjem varijante Delta."


Moderna je zadržala učinkovitost do 5 mjeseci

Nedavna studija koju su proveli istraživači Brigham and Women's Hospital (BWH) zaključila je da jevakcina Moderna COVID-19 bila 93 posto učinkovita u prevenciji bolesti i više od 98 posto učinkovita u prevenciji teške bolesti čak i 5 mjeseci nakon druge doze.


Ispitivanje vakcinne uključivalo je 30.415 sudionika, od kojih je 15.209 primilo Moderninu vakcinu, a 15.206 je dobilo placebo.


Prema istraživačima, vakcina Moderna pokazalo je kontinuiranu učinkovitost u prevenciji COVID-19 i teških bolesti čak i nakon 5 mjeseci, uz zadržavanje prihvatljivog sigurnosnog profila i zaštitu od asimptomatske infekcije.


Smanjenje učinkovitosti ne znači da vakcine prestaju djelovati

"Opadanje imuniteta se u određenoj mjeri događa kod svih vakcina, ali to ne znači da vakcine u potpunosti prestaju djelovati", rekao je David Hirschwerk, MD, specijalist za zarazne bolesti iz Northwell Healtha u Manhassetu u New Yorku.


"Ali njihova se učinkovitost često smanjuje kako vrijeme prolazi", nastavio je.


Naglasio je da su vakcine protiv COVID-19 ostaju “vrlo učinkovite” u prevenciji teških bolesti dužeod 6 mjeseci.


Novo istraživanje otkriva da mRNA vakcine iz Moderne i Pfizera mogu izgubiti učinkovitost tokom vremena.


Međutim, obje vakcine pružaju snažnu zaštitu od hospitalizacije.


Stručnjaci kažu da je slaba zaštita normalna i vidljiva kod mnogih drugih vakcina.INFORMACIJE SU PROVJERENE U VRIJEME OBJAVE, MOGUĆA SU ODSTUPANJA U SLUČAJU NOVIH ISTRAŽIVANJA I SAZNANJA

Recent Posts

See All