224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Kako pomoći djetetu da se prilagodi povratku u školu tokom pandemije

Djeca širom zemlje vraćaju se u školu. (Možete li svugdje čuti kolektivni uzdah olakšanja od roditelja?) Nije li sjajno znati da vaše dijete može ponovo biti sa svojim prijateljima i imati malo normalnosti tokom pandemije? A možete osjetiti olakšanje jer više ne morate predavati uobičajenu osnovnu matematiku ili slušati lekcije između radnih sastanaka (ukoliko radite od kuće). Kakav san!

Nažalost, neka djeca mogu biti malo zabrinuta zbog povratka u školu. Za njih je kuća značila sigurno utočište od brojnih stresora s kojima su se suočavali u školi. S druge strane, djeca koja su uzbuđena zbog povratka u učionicu sada će se morati prilagoditi učenju s postavljenim COVID-19 protokolima. U svakom slučaju, povratak u školu mogao bi biti malo stresan za vaše dijete.


Šta možete učiniti ako primijetite da se vaše dijete teško nosi s ovom promjenom?


  • Zašto dobra promjena može biti i stresna

Generalno, povratak u školu je samo velika promjena. Potpuno je novo okruženje posebno za djecu koja idu u prve razrede osnovne škole. To je potpuno novi svijet i odjednom se očekuje da znaju što rade. To je ogroman pomak od radnog stola kod kuće do učionice, nastavnika i školskih prijatelja.  • Kako prepoznati kada se vašem djetetu nešto događa

Ako niste sigurni da li vaše dijete teško podnosi povratak u školu, razmislite o tome kako se normalno ponašaju kad su pod stresom i potražite takva ponašanja. Na primjer, ako vaše dijete zaboli glavobolju ili stomak kad je uznemireno, znat ćete da ga škola stresira ako ga počne češće boljeti glava ili stomak.


Skloni smo određenim ponašanjima kada smo pod stresom. Roditelji bi trebali razmisliti o tome šta njihovo dijete radi kada je pod stresom u novoj situaciji. Razmislite o ponašanjima kojima se obično vraćaju : skriva li se u pozadini male grupe ili glumi i pokušava biti smiješno dijete. Jednom kad prepoznate šta obično rade pod stresom, to ćete vjerojatno vidjeti dok ulaze u novu situaciju.


  • Pomaganje tinejdžerima da se prilagode

Sjećamo se svojih tinejdžerskih godina. Neki od nas bili su divlji i glasni. Neki od nas bili su sramežljivi i tihi. Ali bez obzira na našu ličnost, većina nas je svoje simpatije, ludosti i izazovna vremena vjerojatno držala u tajnosti. To trebamo imati na umu kada su tinejdžeri u pitanju. Iako je prirodno željeti znati svaku pojedinu stvar koja se događa u životu vašeg tinejdžera, radoznalost ili prepotentnost samo će pogoršati stvari.


Ako vaše dijete želi samo riješiti određenu situaciju - dajte mu malo prostora.


Ali ako ste zabrinuti, uvijek možete reći stvari poput: 'Čini se da ste malo pod stresom. Znaš da uvijek možemo pričati i razgovarati", ili „Jesi li razgovarao/la sa prijateljima?“ A ako jesu , uvijek možete odgovoriti sa „Pa, ako želiš razgovarati sa mnom, tu sam“ ”


U osnovi, ovo su mali nagovještaji da vaše dijete može doći do vas ako stvari postanu nepodnošljive i previše stresne.


Jednostavno stavite male fragmente informacije da ste tu govoreći:" Znaš, ja sam tu "ili" Bit ću u svojoj radnoj sobi ako želiš razgovarati. Stavite te male natuknice i djeca će doći vama kad se osjećaju ugodno i kada budu željela razgovarati.


Uvjeravajte ih nježno i postepeno. Ako svoje dijete zatrpate pitanjima , pomislit će:‘ Joj, ne idem tamo. Dakle, dajte im prostora. Znaju da ste tu za njih. Samo ih uvjeravajte da ćete, ako stvari postanu loše, biti tu za njih.


Sad svi znamo da neka djeca misle da njihovi roditelji nikada neće moći da se povežu sa njihovim tinejdžerskim borbama. (Misle li da su roditelji stigli na Zemlju u svom ultimativnom odraslom obliku?) U ovakvim slučajevima, „cool“ teta ili tetak mogu vam pomoći.


  • Kako pomoći manjoj djeci da se prilagode promjenama

Djeci je teško izraziti velike emocije - a roditeljima je teško nositi se s ljutnjom njihove djece , pogotovo ako to znači udaranje, šutiranje, jaukanje i mahanje ( a pogotovooo ako je sve to u javnosti )


S mlađom djecom dobro je uspostaviti neke osnovne osnove u vezi s ponašanjem.


Neke stvari su u redu, a neke stvari nisu u redu u pogledu ponašanja. Dajte djetetu do znanja da je u redu uznemiriti se. U redu je osjećati se uplašeno. Ali nije u redu udarati ili šutirati stvari ili ljude oko sebe.


Ohrabrabrite vaše djete da razgovara o svojim osjećajima kad je bijesno. Pitajte ih na što su ljuti ili objasnite kako mogu reći vama ili bilo kojoj odrasloj osobi u kući kad su uznemireni.


Kako se nositi s pobunom protiv epidemioloških mjera za COVID-19

Sve ste godinu dana činili kako biste ih zaštitili pod svojim krovom. Ali jedno je neizbježno. Imat će prijatelje koji još uvijek žive u 2019. godini - bez maski, bez socijalnog udaljavanja i bez obzira na COVID-19. Šta učiniti ako vaše dijete počne osporavati pravila, a u školi naprimjer mora nositi masku i pridržavati se mjera?


Razgovarajte sa djetetom o tome u šta vjerujete i gdje je porodica u cjelini. Ne razgovarajte samo o rizicima po njih. Razgovarajte o rizicima širenja COVID-19 na one oko vas, naravno bez prepadanja djeteta. Prilagodite ton razgovora djetetovim godinama.


Pokušajte ih animirati uz šarene maske za lice ili maske za lice s likovima njihovih najdražih crtanih filmova.


A ako vam je teško, potražite pomoć

Odgajanje djece za vrijeme pandemije nikome nije bilo lako. Kada roditelji pokušavaju proći kroz teška vremena ili sve riješiti sami, taj postupak može biti još zahtjevniji - i iscrpljujući. Umjesto da sve prolazite sami, možete potražiti i pomoć stručnog lica.


Nećete biti dobri prema svojoj djeci ako se ne brinete o sebi, a najveći ste uzor svojoj djeci. Svi mislimo da djeca traže vršnjake za uzore, ali u velikim stvarima se oslanjaju na svoje roditelje. Dakle, najbolji uzor koji možeš biti je osoba koja se brine o sebi, a zatim brine o svojoj djeci.


I za kraj, ne zaboravite na igru! Igra je najbolji način za povezivanje s vašim djetetom i uživanju u svim lijepim trenutcima!Besplatne online konsultacije i odgovore na medicinska pitanja omogućena su zahvaljujući BBI banciRecent Posts

See All