224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Iz rubrike "Pitaj ljekara"

Donosimo Vam odgovore na najinteresantnija pitanja koja ste nam slali u mjesecu Aprilu, Vaše pitanje možete postaviti putem stranice, Facebook ili Instagram profila.
Pitanje:" Šest mjeseci nakon COVID-a javljaju mi se trnci i sjevajuća bol u nogama (prvenstveno lijevoj). Ne uzimam nikakve suplemente, osim vitamina C, D-dimer je bio 0.77 i tada sam uzimala aspirim dva mjeseca. Da li da ponovo krenem piti aspirin ili da vadim D-dimer ? Molim Vas a savjet"


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovana, sijevanje koje opisujete u nogama uz lako povećanje D dimera može imati uzroke u oštećenju nerava usljed mikrougrušaka (stanje koje se zove mononeuropatija mulitpleks) koja je opisana u sklopu COVID 19. U svakom slučaju, potrebno je uraditi D dimer ali i EMNG donjih ekstremiteta."


Pitanje:" Nakon prebolovanog COVID-a imam mučnine u probleme sa želudcom, da napomenem popila sam 6 Summameda i čisto sumnjam da je to od antibiotika, ali mi se sada od mučnina javlja i bol?"

Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovana, protrahirane probavne smetnje (pa tako i želudčane) nisu toliko čest trajni simptom nakon COVID-19. Uzimanje Sumameda svakako može napraviti promjene na flori probavnog trakta ali i sama bolest može dovesti do pogoršanja gastritisa, refluksne bolesti ili ulkusne bolesti. Predlažemo da uradite gastroduodenoskopiju kao prvi korak."


Pitanje:" Vrijednost D-dimera mi je 1.5, da li je visok i može li uzrokovati emboliju pluća? "

Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovani, vaša vrijednost D-dimera je značajno povećana u odnosu na normalne vrijednosti. Svakako je potrebno uraditi ultrazvuk vena donjih ekstremiteta te uvođenje odgovarajuće terapije. Trajanje terapije ne bi trebalo biti kraće od šest sedmica."


Pitanje:" Na zadnjim nalazima koje sam radila nakon COVIDa vidim da su mi limfociti baš niski, s obzirom da pijem antibiotike skoro mjesec dana, da li se oni poslije covid-a vrate u normalu i čime ih poboljšati ? Unaprijed hvala."

Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovana, depresija limfocita je praktički univerzalna promjena u trajanju COVID 19. Vrijednosti se po kompletnom oporavku vraćaju na normalne."


Pitanje: " Interesuje me da li su bolovi u potkoljenicama i listovima nogu nakon COVID-a česta pojava? Mjesec dana je prošlo od prvih simptoma, bol u nogama je počela prije 5 dana, prvo lijeva noga (gdje sam šepala) nakon toga poboljšanje - međutim danas osjećam bol u desnoj nozi ? Listovi me bole čak i na dodir. Od suplemenata pijem vitamine i Q10 i vozim biciklo zbog fizičke aktivnosti. Da li se trebam brinuti ?"

Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovani, bolovi u misicima su jedan od najčešćih simptoma kod pacijenata sa COVID-19 i sam mehanizam njihovog nastanka nije u potpunosti jasan. Nije neuobičajeno da se bol zadržava i nekoliko mjeseci nakon prebolovale bolesti. Ipak, obzirom na simptomatologiju, bilo bi poželjno da uraditi i color Doppler pregled arterija i vena donjih ekstremiteta kako bi isključili postojanje neke druge patologije na krvnim sudovima, nepovezane sa Corona infekcijom."


Pitanje: " Nadam se da pitanje neće biti blesavo, uvijek su nam govorili da vitamin D pijemo samo u mjesecima koji završavaju sa slovom "r" - s obzirom da je mjesec maj nastupio da li ga piti ili ne do septembra?"

Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Deficit vitamina D je praktički univerzalan i njegov zaštitni efekat postoji samo ukoliko ga uzimamo PRIJE nastanka bolesti. Naravno, ne u prevelikoj dozi jer višak vitamina D može napraviti komplikacije u smislu kamena u bubregu. Preporučena doza vitamina D3 od 800IU do maksimalno 2000IU dnevno je sigurna i držati će Vas nivo vitamina D u ciljanom području."

Pitanje: " Molim vas za odgovor, da li osoba koja je pozitivna prije 12 dana i imala upalu pluća uz liječenje dvije kutije Summameda i kutiju Pancef antibiotika može ponovo zaraziti od novonastalog pozitivnog kontakta s virusom u kući ? "


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovana, Sumamed koji ste uzimali nema nikakav efekat, kako terapijski tako ni preventivni. Još uvijek nije jasno da li osobe koje su prebolovale COVID-19 mogu biti infektivne i prenositi virus dalje i nakon završene bolesti."


Besplatne online konsultacije i odgovore na medicinska pitanja omogućena su zahvaljujući BBI banci