224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Iz rubrike "Pitaj ljekara"

Pitanje 1 : "Zamolila bih za odgovor da li je potrebno da se testiram na COVID s obzirom na to da već nekoliko dana imam ove simptome koje ću navesti uz izostanak temperature? Osjetim zamor, teže udišem zrak, imam osjećaj izgrebanog grla, i blagu začepljenost sinusa?”
Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovana, tegobe koje opisujete su nespecifične i odgovaraju postojanju akutne respiratorne infekcije, čak i uz izostanak temparature koji navodite. Obzirom na izuzetnu učestalost COVID-19 u ovom periodu, apsoulutno Vam predlažemo da uradite test te sa se izolujete i smanjite kontakte s drugim osobama do dobijanja rezultata testa.”Pitanje 2 : "Poštovani, da li osobe kojima je dijagnosticirana hronična lajmska bolest, nakon COVIDA mogu primiti vakcinu ? Covid je bio okidač gorim simptomima bolesti, mada manji simptomi traju već 10 godina samo ih niko nije prepoznao do sada. I ako da, koja bi bila idealna?"


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

“Hronična lajmska bolest je oboljenje koje se najčešće pogrešno dijagnosticira, tj. dijagnoza se predstavlja u nedostatku odgovarajućih kriterija. No, ne vezano za to, u Vašem slučaju, čak i postoanje spomenutog oboljenja ne predstavlja kontraindikaciju za vakcinaciju. Odabir same vakcine (živa ili inaktivna" trebate donjeti u suradnji s Vašim ljekarom ili ljekarom koji ćevršiti vakcinaciju uzimajući u obzir dostupnost same vakcine u datom trenutku."


Pitanje 3: "Doktore, sve više slušam o komplikacijama sa srcem nakon preležanog COVIDA, ja sam imao blage simptome, interesuje me koje su to komplikacije i na šta trebam obratiti pažnju?"


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Najčešće komplikacije se tiču ne prepoznatih krvnih ugrušaka, mada je jako čest slučaj da se potpuno zaboravljaju komplikacije na bubrezima, srčanom mišiću te nervnom sistemu - koji se po različitim studijima krežu i do 30% od ukupnog broja oboljelih i češće su kod težih kliničkih slika. S obzirom da ste vi već preležali COVID eventualno možete uraditi rutinsku laboratorijsku kontrolu, EKG kontrolu iz koje će se poslije odlučiti o drugim eventualnim pretragama"Pitanje 4: "Prebolovala sam COVID prije 15 dana, ali još uvijek imam pvećanu temparaturu koja raste do 37.5 obično poslijepodne, od laboratorijskih nalaza svi su uredni izuzev CRP koji se konstantno kreće oko 30. Brinem se jer je već prošlo 15 dana od kako sam izlječena, o čemu se može raditi? Unaprijed hvala"


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovana, vaš problem se sve češće sreće kod pacijenata koji su prebolovali COVID-19 bolestm uzrok nije u potpunosti jasan i istražen, s obzirom da se radi o novom virusu i da učimo svakodnevno. Smatra se da ga uzrokuje perzistencija antigena (virusnih partikula) koji odražavaju upalni odgovor organizma, a sa tim i podižu temparaturu. Rješenje postoji, ali je, s obzirom na ozbiljnu prirodu lijekova koji se koriste, potrebno da zakažete ljekarski pregled te da vam se odredi adekvatna terapija"Pitanje 5: "Rečeno mi je u novembru prošle godine da sam imao koronu sa upalom pluća koja je dijagnostikovana putem promjena na RTG snimku, dok su svi testovi ( PRC sam radio tri puta i brzi rapid test na antigen jednom) bili negativni. Nakon dvije sedmice skroz sam se oporavio, da bi prije četiri dana dobio blagu temparaturu i grlobolju te sam testiran i dobio sam pozitivan PCR na koronavirus. Kako da tretiram ovu drugu infekciju sa koronavirusom i šta mogu očekivati? Hvala!"


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovani, na veliku žalost, bojim se da ste prvi put imali neku drugu respiratornu infekciju, koja je pogrešno prepoznata i etiketirana kao COVID-19, imajući u vidu navedeno vi praktički tek sada imate prvu infekciju sa SARS-coV2 virusom te je potrebna kompletna laboratorijska evaluacija i pažljivo praćenjeuz analizu jasno definisanih faktora koji nama ljekarima govori da li vaša bolest ima šansi da se zakomplikuje. Do kontakta s ljekarom predlažem vam da uradite laboratorijske nalaze ( KKS, urea, kreatinin, AST, ALT, feritin, D-DIMER, LDH, vrijeme krvarenja i aPTT. Srdačan pozdrav."Besplatne online konsultacije i odgovore na medicinska pitanja omogućena su zahvaljujući BBI banci