224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • Prim. Dr Emir Talirević

Iz rubrike "Pitaj ljekara"

Pitanje 1 : "Pišem Vam jer sam jako zabrinuta za stanje svoga oca koji je 25.02 dobio simptome kovida ,temp 39.6. 02.03 je testiran obostrana upala pluća i pozitivan test. Dobio sumamed. Temperatura spadala samo uz volatern i stalno se vraćala. Od 06.03 javlja se otežano disanje, saturacija 60 posto i prebačen je u bolnicu. 07.03 pogoršava se stanje na običnom kisiku i stavljaju ga na NIV javljaju da donesemo actemru 800. Odreagovao je pozitivno na prvu dozu, sutradan su ga vratili na obični kisik i javili da donesemo i drugu dozu 600. Nakon toga ga vode kao stabilnog pacijenta. 15.03 ga ptebacuju na intenzivno interno, jer je negativan 15 l kisika, 87 saturacija. Danas je na 8 l kisika. Nakon 6 dana. Mene interesuje ima li nesto što može pomoci kod oporavka, kakve su sanse ko pacijenata da se oporave, kod obostrane upale? Secer mu je 12, i pokusao je da ustane i ozkucaji srca 120, nije mogao jel to tako mora biti ili nije dobro ? Unaprijed se izvinjavam na dužem pitanju i zahvaljujem. Lijep pozdrav "


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :


"Poštovana, na osnovu iznesenog šanse za oporavak Vašeg oca su veoma dobre. U ovom slučaju, najbitnije je da nije bio na mehaničkoj respiraciji već samo na NIV te da se potreba za suplementacijom kisika smanjuje. Naglasili bi potrebu za antikoagulacijom tri mjeseca po stabilizaciji tegoba. Takođe loša kontrola dijabetesa otežava poboljšanje - ovakvi pacijenti se obično prebacuju samo na inzulin tokom boravka na intenzivnoj njezi. Za više informacija, potrebno je da nam pošaljete detaljne laboratorijske nalaze. Srdacni pozdravi!"


Pitanje 2 : "Moja majka (rođena 1971 godine) boluje od Covid-a. Simptomi su se pojavili u srijedu, a u petak je u Domu zdravlja snimila pluća, dala krv i izmjerili su joj saturaciju koja je u tom trenutku bila 95. U subotu smo telefonom saznali da ima blagi početak obostrane upale pluća, da je krv u redu i propisan joj je Klacid protiv upale pluća. U nedjelju ujutro je testirana i rezultat je pozitivan, dakle ima Covid19. Ona od subote pije : Klacid 8 uz probiotik), Favimol (turski antivirotik), Aspirin Protect, Orthomol immun, te joj ja dodatno pravim plućni čaj, dajem mješavinu meda i hrena, vitamin C i D na razne načine. Napomenula bih da temparaturu nikako nije imala iako joj je danas 6 dan od pojave simptoma, ali redovno uzima paracetamol. Također pije sirutku za obnovu jetre. Ja ne vidim pomak, čak mislim da joj uopšte nije bolje od terapije nego joj je svaki dan gore. Ima bolove u plućima, jetri i bubrezima. Kući imam aparat za mjerenje saturacije i ona varira između 92 i 95. D dimer nije radila, nisu je uputili. Šta mi je činiti ?"


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

“ Poštovana, u pravu ste kada kažete da nešto ne radite kako treba. Za početak, kompletna laboratorijska evaluacija je nedovoljna za procjenu težine infekcije. Za adekvatnu evaluaciju, potrebna je diferencijalna krvna slika, d-dimer, CRP, LDH, vrijeme krvarenja, aPTT i PT. Već na osnovu postojećih podataka, možemo Vam reci da aspirin trebate isključiti jer se ne koristi u terapiji COVID-19 obzirom da se radi o antiagregacijskom lijeku a ne antikoagulansu, koji je potreban kod ovih pacijenata. U ovome trenutku Vam možemo predložiti da aspirin zamijeniti za Xarelto (Rivaroxaban) 10mg PO 1x1. Za sve ostale preporuke i korekciju terapije, nužna nam je gore pobrojana laboratorija te idealno, pregled pacijenta."Pitanje 3 : "Majka je 9ti dan covid pozitivna i imala je početak obostrane upale pluća. Pije klacid i pancef,saturacija je 97 i osjeca se dobro sto se tice pluća, medjutim danima ima jake bolove u jetri. Nalaz jetre je radila danas i gotov će biti tek za 2-3 dana. D dimer je 193 a ona ima 48 godina. Čula sam da enzimi jetre budu povišeni zbog tableta tj antibiotika ali nisam čula da se iko žalio na tako jake bolove u jetri. Šta da radimo?"


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovana, obavezno je potreban pregled jer bol ne mora nužno da potiče od jetre vec može samo da se projektuje u toj poziciji. Takođe je potrebna dodatna laboratorijska evaluacija pacijentice. Bez pregleda pacijenta nismo u mogućnosti dati dalja uputstva. "

Pitanje 4 : "Već 6 godina imam alopeciju totalis, a sama alopecija je počela sa mojih 12-13 godina kada su se pojavljivali samo krugovi. Razlog nikad nisam uspjela pronaći osim nedostatak D vitamina. Koliko sam upućena to je jedna od autoimunih bolesti, mada ne 100%. Porodično koliko znam amidža mi ima colitis sto je takodjer autoimuna bolest, kao i nana artritis, ako vam znaci to kao informacija. Nedavno sam radila po preporuci i Ana test na antitijela i negativan je. Ako vam bude potrebno jos informacija, slobodno me kontaktirajte. A htjela bih da znam da li se smijem vakcinisati, ili da me uputite barem na sljedeci korak. Unaprijed hvala. Lp"


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Poštovana, nemate nikakvu prepreku da se vakcinišete."


Pitanje 5 : "Zamolila bi za odgovor da li se mogu predozirati i naštetiti sebi s vitaminom D, koju dozu vi preporučujete?"


Odgovara Prim. Dr Emir Talirević :

"Naravno da možete. Doza koju predlazemo je 600 do maksimalno 2000IU dnevno. Sa većim nemate nikakav pozitivan efekat a rizikujete brojne komplikacije."

Besplatne online konsultacije i odgovore na medicinska pitanja omogućena su zahvaljujući BBI banci