224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Imunološki sistem i Delta varijanta

Novije studije-ali ne sve-pokazuju da Modernina i Pfizerova vakcina protiv COVID-19 s vremenom postaju manje učinkovite u blokiranju infekcije koronavirusom, posebno s visokim nivoom varijante Delta. Istovremeno, vakcine nastavljaju pružati snažnu zaštitu od teških posljedica COVID-19.


Studija klinike Mayo, na primjer, otkrila je da vakcina Moderna ima 86% efikasnu stopu u sprječavanju infekcije s Alfa varijantom, u usporedbi sa 76% za Pfizerovu vakcinu.No, u odnosu na varijantu Delta, efikasnost Moderne pala je na 76%, a Pfizerova je pala na 42%.


Mayo studija još nije recenzirana.


Ipak, obje vakcine nastavljaju pružati snažnu zaštitu od hospitalizacije, čija se efikasnost kreće od 75% do 81%.


Način na koji različiti dijelovi imunološkog sistema reagiraju na infekciju koronavirusom mogao bi barem djelomično objasniti razliku.


Neutralizirajuća antitijela iz vakcine protiv COVID-19 cirkuliraju u tijelu, prepoznaju i vezuju se za virus i sprječavaju ga da uđe u ćelije i replicira se. To je razlog zašto imamo ćelijski imunitet.


Međutim, nakon što virus uđe u ćeliju, više nije dostupan antitijelima.


T ćelije i B ćelije

Imunološki sistem zaista djeluje usklađeno protiv napadača tj. koronavirusa, i to kao da u isto vrijeme dovodi vojsku, mornaricu i zračne snage u rat.


Postoje dvije vrste T ćelija. T ćelije pomoćnice prepoznaju zaražene ćelije i stimuliraju B ćelije da stvaraju antitijela za borbu protiv virusa. T ćelije ubice, koje kao što naziv govori, mogu prepoznati i ukloniti zaražene ćelije.


T ćelije posebno imaju kapacitet, ne toliko da spriječe infekciju, već da moduliraju ili prekinu infekciju.


Dok antitijela prepoznaju protein spike koronavirusa, T ćelije uočavaju fragmente virusa koji su ostali na ćelijskoj površini nakon što se virus replicira iznutra.


Iako antitijela mogu izgubiti određenu sposobnost neutraliziranja varijante, ono što su laboratorije pokazale je da odgovor T stanica ostaje nepromijenjen. Stoga, čak i ako virus prođe liniju obrane antitijela vakcine i uđe u ćelije, T ćelije mogu i dalje napadati.Nadalje, memorijske B ćelije zadužene za stvaranje antitijela imaju "fascinantnu sposobnost" prilagoditi se i promijeniti s vremenom kako bi neutralizirale infekciju.Opšti konsenzus

Osim studije klinike Mayo, 3 od 4 druge nedavne studije koje su procjenjivale zaštitu od mRNA COVID-19 vakcine protiv Delta varijante otkrile su pad učinkovitosti.


Relativno niska efikasnost od 40% koju su prijavili izraelski zvaničnici, na primjer, "naišla je na nevjericu", istaknuo je Eric Topol, MD, na Twitteru 12. augusta. Topol je direktor Scripps Translational Science Institute u La Jolla, CA i urednik -načelnik Medscape-a.


Slično izvještaju klinike Mayo, ovi drugi istraživači potvrdili su visoku zaštitu koju ove vakcine pružaju u odnosu na teške ishode, hospitalizaciju i smrt.


Ovi novi podaci nisu isti kao oni koje je objavio Pfizer i pokazuju da ukupna efikasnost vakcine pada sa 96% na 84% nakon 6 mjeseci.


"Ovo smanjenje zaštite prilično se razlikuje od šestomjesečnog praćenja ključnih ispitivanja Pfizera i Moderne koje su pokazale skroman pad, ali su bile protiv izvornog soja, a ne Delte", napisao je Topol na Twitteru.