224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • Hana Štimjanin

COVID 19 i poremećaji menstrualnog ciklusa

Za PROMO&CME piše Dr. Štimjanin Hana, specijalista ginekologije i akušerstva u Kantonalnoj bolnici Zenica


Već je poznato i postoje brojne studije koje su opisale uticaj rata, poremećaje ishrane, ekstremnog vježbanja, intenzivnog stres poput gubitka voljene osobe, promjena mjesta stanovanja i brojnih drugih stresogenih faktora na menstruacioni ciklus. I ne postoje dvojbe da se pandemija koronavirusom kvalificira kao forma intenzivnog, sada već i hroničnog stresa.Promjene u menstruacionom ciklusu se odražavaju u vidu izostanka menstrualnog krvarenja, produženih ili skraćenih menstruacionih ciklusa, promjena u trajanju i obilnosti krvarenja, čak i u intenzitetu boli tokom menstrualnog krvarenja.


Ovakve promjene se mogu desiti kako kod žena koje su bile zaražene sa SARS-Cov-2 virusom, tako i kod žena koje su pod uticajem stresa zbog svih promjena koje nam je donijela pandemija. Postavljaju se brojna pitanja o uticaju infekcije na menstruacioni ciklus obzirom da imamo podatke o iregularnosti istog kroz nezvanične podatke koje smo vremenom dobili od svojih pacijentica, a sada već i kroz brojna istraživanja diljem svijeta.


Ono što za sada možemo reći o Covid-19 infekciji i njenom uticaju na menstruacioni ciklus se može uporediti sa onim što možemo reći i kada je riječ o uticaju bilo koje virusne infekcije i duže izloženosti stresu, a to je da su abnormalnosti menstruacionog ciklusa vrlo mogući.


Tokom stresnog perioda, hipotalamičko-hipofizno-nadbubrežna osovina potiče oslobađanje hormona stresa-kortizola, koji je dio pokretačke energije tijela i odbrambenih mehanizama u stresu. Iz tog razloga je stekao epitet hormon stresa. Infekcija SARS-Cov-2 virusom stvara stres organizmu i potiče jak odgovor hipotalamusa kao mjesto centralnog odgovora.


Dugoročan učinak kortizola kao posljedica izlaganja kontinuiranim i svakodnevnim stresogenimfaktorima, pokreće cijeli niz odbrambenih mehanizama na biohemijskoj razini, dovodeći do neželjenih posljedica uzrokovanim prolongirano visokoj razini kortizola.


U organizmu koji je uvjerenda je u neprestanoj opasnosti, može doći pored povećanja nivoa glukoze u krvi, povišenog krvnog pritiska, poremećenog rada štitnjače, lupanja srca, anksioznosti, nesanice itd, i do poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena.


Kontrola menstrualnog ciklusa nije u samoj materici nego u mozgu, tačnije upravo u hipotalamusu, koji regulira djelovanje hipofize i kontrolira oslobađanje različitih hormona, a neki od njih potiču oslobađanje estrogena i progesterona.


Kada se informacija koju prima hipotalamus promijeni, kao u vriijeme infekcije, cijelo tijelouključujući i menstrualni ciklus mogu biti promjenjeni. Sama bolest, kao i bilo koja druga bolest može djelovati na menstrualni ciklus tako što će narušiti prethodni ritam.


Dosadašnja istraživanja nisu pokazala uticaj samog virusa na menstrualni ciklus, nego uticaj bolesti i promjene životnog stila generalno.


Interesantno, dosadašnji podaci pokazuju da žene imaju lakše simptome nego muškarci, te je upravo to bila vodilja da se rade istraživanja o potencijalno zaštitnoj ulozi estrogena i progesterona u slučaju infekcije sa SARS-Cov-2 virusom.

Partneri projekta: