224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

3 vitamina za bolje zdravlje pluća

Pad temperature često je obilježen porastom razine onečišćenja zraka. Male čestice prašine i zrnca peludi koji ulaze u naš respiratorni sistem dovode do iritacije i nekoliko drugih problema povezanih s plućima.


No, srećom, neki vitamini mogu poboljšati zdravlje pluća i spriječiti oštećenja stanica. Povećanje unosa ovih vitamina zimi može spriječiti probleme poput nedostatka zraka i iritacije.


Evo tri vitamina za bolje zdravlje pluća.


VITAMIN AVitamin A, nutrijent topljiv u mastima, drugi

je najvažniji nutrijent potreban za bolje zdravlje pluća.


Ova hranjiva tvar je važna za jačanje imuniteta, što pomaže u regeneraciji stanica u tijelu. Dakle, povećanjem unosa vitamina A možete pokrenuti prirodni proces popravka plućnog tkiva. Osim što je ovaj vitamin važan za funkciju pluća, odgovoran je i za razvoj mnogih tkiva i stanica, kao i za embrionalni razvoj pluća.


Ne morate pretjerivati sa unosom ovog vitamina,budući da je vitamin topljiv u mastima, ovaj se nutrijent dugo čuva u tijelu i potreban je u malim količinama. Dugotrajno predoziranje vitaminom A može čak dovesti do problema s jetrom i kostima.

Mliječni proizvodi, riba, obogaćene žitarice, mrkva, brokula, dinja i tikva su neki od uobičajenih izvora vitamina A.


VITAMIN CVitamin C pomaže našem tijelu na različite načine, a zaštita vaših pluća od hroničnih bolesti jedan je od njih. Dovoljan unos ovog vitamina u jednom danu može ojačati vaše imunološko zdravlje i potaknuti stvaranje kolagena u koži.

Prisutnost slobodnih radikala i toksina u plućima zbog pušenja i zagađenja može dovesti do upale u tijelu.


Vitamin C, koji je uglavnom prisutan u limunskom voću, bori se protiv slobodnih radikala i toksina te također pomaže vašem tijelu da se riješi ovih potencijalno štetnih molekula. Nadalje snižava stope oštećenja plućnog tkiva, pružajući priliku tijelu da se popravi. Prema studiji iz 2014., objavljenoj u časopisu Allergy, Asthma & Clinical Immunology, vitamin C može poboljšati funkciju pluća i prepoloviti učestalost respiratornih simptoma tokom i nakon vježbanja.


Glavne potencijalne prednosti ove hranjive tvari su zbog sadržaja antioksidansa. Jedite citrusno voće, čili papričice, kivi, brokulu, kelj i bobičasto voće kako biste dobili više vitamina C.


VITAMIN D
Osim što jača vaše zube i kosti, vitamin D također vas štiti od respiratornih infekcija i može smanjiti rizik od izbijanja hronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). Prema studiji, niske razine vitamina D mogu povećati rizik od hripanja, bronhitisa, astme i drugih respiratornih problema. Povećanje unosa ove hranjive tvari može poboljšati funkciju pluća.


Nije teško dobiti adekvatnu količinu ove hranjive tvari jer je sunčeva svjetlost glavni izvor vitamina D. Neke druge namirnice poput tune, lososa, sardina, kamenica i žumanjaka također su prirodno bogate vitaminom D. Suplementacija vitaminom D preporučuje se tokom zimskih mjeseci, a i ljetnih u slučaju da ne možete dobiti dovoljno vitamina D prirodnim putem.Besplatne online konsultacije i odgovore na medicinska pitanja omogućena su zahvaljujući BBI banci