224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Šta su "sojevi" koronavirusa ?

O varijantama virusa koji uzrokuje COVID-19

Informacije o karakteristikama ovih varijanti brzo se pojavljuju. Naučnici rade na tome da saznaju više o tome koliko se lako šire, mogu li izazvati teže bolesti i hoće li trenutno odobrene vakcine zaštititi ljude od njih.


Šta znamo?

Virusi se neprestano mijenjaju mutacijama, a očekuje se da će se pojaviti nove varijante virusa. Ponekad se nove varijante pojavljuju i nestaju. U drugim slučajevima nove varijante ostaju. Višestruke varijante virusa koji uzrokuje COVID-19 dokumentirane su širom svijeta tokom ove pandemije.


Omotnica genoma

Virusi se neprestano mijenjaju i postaju raznolikiji. Naučnici prate ove promjene, uključujući promjene na bodovima na površini virusa. Pažljivim proučavanjem virusa, naučnici mogu naučiti kako promjene virusa mogu utjecati na njegovo širenje i širenje zaraze koji će određeni soj uzrokovati.

Ako razmišljate o virusu poput drveta koje raste i grana se; svaka grana na drvetu malo se razlikuje od ostalih. Upoređujući grane, naučnici ih mogu označiti prema razlikama. Te male razlike ili varijante proučavane su i identificirane od početka pandemije.