224277094988730
 

COVID INFO

PROMO&CME

 • PROMO&CME

Šta se događa kada dobijete vakcinu protiv COVID-19?

Do sada ste vidjeli da su prijatelji i voljeni na društvenim mrežama postavljali slike svojih kartica o vakcinaciji protiv COVID-19. Ovi postovi su vas ili uzbudili, ili bi vam moglo biti malo neugodno jer ne znate što možete očekivati.

Trebate li učiniti bilo šta da se pripremite za vakcinu protiv COVID-19?

Ako se pitate trebate li prije vakcinacije uzeti lijekove protiv bolova ili bilo što drugo, ljekari to ne preporučuju.


Vakcine se ne razlikuju se od bilo koje druge vakcine. Ne pripremate se za nuspojave. Umjesto toga, pratite eventualne nuspojave nakon vakcinacije.


Ali ono što možete učiniti je unaprijed razgovarati sa svojim ljekarom porodične prakse o svim mogućim interakcijama ili alergijama.


Ako imate zakazanu prvu dozu, ne morate ništa učiniti unaprijed, ali postoje neke mjere opreza koje biste trebali uzeti s bilo kojom injekcijom.


Na primjer, ako uzimate sredstva za razrjeđivanje krvi, trebali biste svom ljekaru reći da ćete dobiti injekciju kako biste mogli učiniti ono što je potrebno kako biste izbjegli dodatno krvarenje.


Pregledajte svoje lijekove i zdravstveno stanje sa svojim ljekarom primarne zdravstvene zaštite kako biste bili sigurni da lijekovi neće ometati vašu vakcinaciju.


Što se tiče alergija, polenska groznica ili alergija na kikiriki nisu kontraindikacije za primanje vakcine. No, ako imate više alergija razgovarajte s ljekarom porodične medicine ili infektologom kako bi se posavjetovali koju vakcinu je najbolje primiti.


Ako ste prije imali anafilaktičku reakciju na vakcine, ljekar vam vjerovatno neće preporučiti vakcinaciju.


Šta možete očekivati ​​na pregledu prije vakcinacije?

Sam proces traje manje od 30 minuta.


Za primjenu vakcine potrebno je 20 sekundi. Kada dobijete injekciju, oni vam daju karticu sa datumom i vrstom vakcine koju ste primili . Nakon vakcinacije ostajete u prostorijama za nadzor 15 minuta, da ne bi došlo do rijetke alergijske reakcije na vakcinu. Dakle, to je prilično besprijekoran proces.


Koliko je vremena potrebno da vakcina protiv COVID -a djeluje?

Vašem tijelu je potrebno oko dvije sedmice da proizvede antitijela. I samim tim, zaštitu od virusa koji uzrokuje COVID-19. Morate dobiti drugu injekciju kako bi vakcina moglo djelovati kako je predviđeno. Ne smatrate se potpuno vakcinisanim prije nego što je prošlo najmanje dvije sedmice nakon druge doze vakcine.


Kako smanjiti nuspojave vakcine protiv COVID -a

Bolna ruka prilično uobičajena i bol dolazi od igle, a ne od stvarne vakcine. Bol bi trebao nestati za otprilike dan ili dva. Što se tiče nuspojava vakcine, neki ljudi dožive glavobolju, umor, bolove u mišićima ili temperaturu.


Iako su ti simptomi očigledno neugodni, oni su zapravo dobre vijesti jer ukazuju na to da vaš imunološki sistem radi. Oni su znakovi da je vaš imunološki sistem aktiviran i da proizvodi antitijela.


Sljedeće nuspojave su uobičajene nuspojave vakcinacije protiv COVID-19:


Na ruci na kojoj ste dobili vakcinu:


 • Bol.

 • Oticanje.

U ostatku tijela:


 • Temparatura

 • Groznica.

 • Umor.

 • Glavobolja.


Obratite se svom ljekaru ako:


 • Crvenilo ili osjetljivost na mjestu injekcije se povećava nakon 24 sata.

 • Nuspojave vas zabrinjavaju ili izgleda da neće nestati nakon nekoliko dana.

Kako bi se smanjila nelagoda zbog temparature, preporučujemo:


 • Pijete puno tečnosti.

 • Lagano se oblačite.


A kako biste ublažili bol ili oticanje ruke nakon injekcije:

 • Nanesite čistu, hladnu i vlažnu krpu na područje.

 • Koristite ili vježbajte ruku.

Uglavnom možete provesti dan kao i obično nakon vakcinacije protiv COVID-19. Ali ako počnete osjećati posljedice toga, nema ništa loše u malo odmora i brige o sebi.


Trebate li primiti drugu dozu ako ste pozitivni na COVID-19 nakon prve doze?

Ako dobijete prvu dozu, samo da biste bili pozitivni na testiranje nekoliko dana kasnije, u razgovoru s ljekarom opće prakse odlučite da li je potrebno primiti drugu dozu vakcine ili je potrebno sačekati. Ovo su individualni slučajevi i zavise od vašeg odgovora na sam virus, te vaše zdravstveno stanje-


Da, i dalje možete prenijeti COVID-19 drugima čak i ako ste vakcinisani

Primanje vakcine ne znači da ste automatski nepobjedivi. Potrebno je neko vrijeme da vakcina stupi na snagu.


Vakcina pruža određenu zaštitu, ali čak i nakon dvije doze daje vam nivo zaštite od 85% do 95%. Iako ste možda zaštićeni, ne možemo reći je li još uvijek u opasnosti biti asimptomatski prijenosnik i imate li mogućnost prenijeti virus i širiti ga na druge. Stoga ne možete pretpostaviti da ste oboje zaštićeni i da više niste sposobni asimptomatski prenijeti virus i širiti ga na druge samo zato što ste primili vakcinu.