COVID INFO

PROMO&CME

  • PROMO&CME

Prevencija bolesti

Sami možemo puno napraviti da preveniramo nastanak raznih bolesti, a time i upale pluća. Tu su prvenstveno dva oblika cijepljenja: protiv gripe (za starije od 65 godina, hronične bolesnike i osobe oslabljenog imuniteta) te cijepljenje protiv pneumokoka (za pojedine rizične skupine pacijenata). Ne smijemo zaboraviti da je karantena jedina intervencija koja je učinkovita u smanjenju zaraze.


Posebne mjere prevencije za COVID-19:

Osobna higijena i ponašanje. A to ključuje pranje i dezinfekciju ruku (pravilno higijensko pranje ruku traje najmanje 60 sekundi uz korištenje antiseptika za ruke), prestanak pušenja (trajno ili privremeno) jer se time poboljšava obrana protiv respiratornih infekcija, zatim izbjegavanje dodirivanja lica (oči, nos, usta), dok bi kašljanje i kihanje trebalo ići u papirnatu maramicu ili lakat. Također nema rukovanja, savjetuje se nošenje maske, fizička distanca od dva metra od drugih osoba, ostajanje kod kuće u slučaju bolesti, zatim dovoljno odmora i sna za pomoć održavanju stabilnog imuniteta.


I dalje veliku ulogu igra pravilna, zdrava i redovita prehrana, kao i fizička aktivnost (primjerice, najmanje pola sata žustrog hoda dnevno) kako bi se poboljšala kondicija. Valja izbjegavati okupljanja, izbjegavati dizala i zatvorene prostore, provjetravati prostorije u kojima živite i radite, izbjegavati kontakte s osobama starijim od 65 godina kako ih se ne bi zarazilo, ali i dezinficirati predmete koje često koristite. U svakom slučaju nemojte ugrožavati svoje zdravlje i zdravlje ostalih dolascima u ordinacije, čekaonice i bolnice bez da se prije konzultirate sa svojim ljekarom obiteljske medicine.

81 views